Nem lehet kacsát és libát kapni a boltban

2017.01.13. 07:58

Gyakorlatilag nem lehet jelenleg kacsa- és libahúst venni a boltokban, mert a madárinfluenza miatt az állomány nagy részét meg kellett semmisíteni. A hazai feldolgozók az exportpiacra sem tudnak eleget termelni.

Szabó Miklós, a Magyar Lúdszövetség elnöke a Magyar Időknek azt mondta, hogy egyelőre még csak becslések vannak azzal kapcsolatban, hogy mekkora a termelők vesztesége, de ezek alapján a hízottliba-ágazat járt a legrosszabbul a vírussal, de a kacsatartóknak is elég nagy érvágást jelentett a madárinfluenza.

Szabó szerint még akkor is hónapok tartana az új állomány telepítése, ha a napokban véget érne a járvány - ami egyébként még nem ért véget -, így még legalább fél évig tart, mire a helyzet normalizálódik. A hiány miatt nem látni a drágulást sem, a cikkből az derül ki, hogy abban az esetben sem lehet kacsához és libához jutni, ha valaki többet fizetne az áruért. Ennek az az oka, hogy az árualap hiánya miatt üzletkötés sincs jelenleg.

A madárinfluenza miatt eddig csaknem 3 millió állatot kellett leölni, a közvetlen kárt pedig 3 milliárd forintra becsülik.