Gyanús az OGYÉI épületének árverése

2017.01.16. 22:33

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) elárverezi a Four Seasons mögötti irodaépületet, az árverés nyertese viszont nem veheti birtokba az épületet, mert a kiírás szerint köteles ingyen bérbe adni az épületet az ott működő Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI) -, amíg az MNV át nem költözteti azt - írja a 444.hu.

Az irodaépület a Four Seasons mögött
Az irodaépület a Four Seasons mögött

Ez a kitétel egyébként azért fontos, mert így a licitálónak tényleg csak akkor érheti meg az ingatlan megvétele, ha biztos lehet benne, hogy az állam hamarosan kiköltözteti az OGYÉI-t az épületből, aminek a bizonyosságáról jelenleg hivatalosan nem lehet tudni semmit. A lap szerint az MNV-t egyébként semmi nem kötelezi arra, hogy valaha is kiköltöztesse az OGYÉI-t az épületből. 

Rákérdeztünk az MNV-nél, hogy mi indokolja azt, hogy az OGYÉI kiköltözése előtt írják ki a pályázatot az irodaépületre, hiszen ez a helyzet bizonytalanságot teremt, ami egyértelműen csökkenti az ingatlan értékét. A cikkünket frissítjük, amint megkaptuk a választ.

Az épületet december 30-án hirdették meg, az árverés szombaton kezdődött, de szombaton és vasárnap is félbeszakadt technikai problémák miatt. Az árverésnek az MNV honlapja alapján kedd este lesz vége. Az ingatlant 2,778 milliárd forintos kikiáltási áron hirdették meg, és eddig 3,871 milliárdig ment fel az ár, de ingatlanpiaci szakértők szerint az épület legalább 6-8 milliárd forintot ér.

A licithez szükséges 695 millió forintos biztosítékot négyen fizették be eddig: közülük kettőt lehet beazonosítani, mégpedig azokat, akik eddig elég aktívak is voltak a licitálásban. A licitnaplóban megtalálható volt a licitáló adóazonosító jele, ez alapján az egyik licitálóról azt lehet tudni, hogy Rudolf Györgynének hívják, és egy Perbete Zrt. nevű cég nevében licitál a milliárdos épületre.

A másik beazonosítható licitálót Rózsa Juditnak hívják és Budapest II. kerületében lakik. Rózsa több offshore tulajdonú cégben is benne van cégvezetőként (Rossatz Holdins Ltd. és Gaijin Entertainment Holdings S.A, Lelling Ventures Ltd.), de két kajmán-szigeteki, egy seychelle-szigeteki egy málta tulajdonú cégnek is ő a képviselője, illetve a résztulajdonosa.