Klaudia
-4 °C
2 °C

Még az ukrán vendégmunkásoknak sem vonzó Magyarország

2017.01.16. 08:47

A kormány hiába könnyítette meg az ukrán, szerb és fehérorosz vendégmunkások magyarországi alkalmazását tavaly a tomboló munkaerőhiány miatt, mégsem jönnek tömegével a külföldi melósok, legalábbis az építőiparba biztosan nem – írja a Világgazdaság.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke szerint az ok, hogy "hiányzik a jó, vagyis vonzó országreklám, az érintettek még aligha tudják, hogy itt tárt karokkal várják őket". Márpedig szükség az lenne rájuk, mert az ágazatban elég nagy a munkaerőhiány.

Az ÉVOSZ elnöke szerint a kivitelező cégek teljesítményének növekedése most leginkább a humánerőforrás, vagyis a szakmunkások hiányán múlik. Azok után, hogy a hétéves recesszió idején az ágazat 85 ezer foglalkoztatottól vált meg, őket az utóbbi két-három évben nem sikerült pótolni, hiába vettek fel plusz 12 ezret, még több kellene, de terjeszkedni már nincs hová, a szakemberhiány általánossá vált.

Koji László szerint ha nem jönnek az ukránok, akkor évente 10-15 százalékos bruttó béremelést kellene végrehajtaniuk az építőipari cégeknek ahhoz, hogy a jelenlegi nettó 200-250 ezer forintos szakmunkásbérek belátható időn belül nettó 300 ezer forintra nőjenek, amivel már itthon lehetne tartani az e nélkül törvényszerűen elvándorló magyar munkaerőt.

Mindazonáltal a feldolgozóiparban azért (béremelés híján) megjelentek már az ukránok, ennek nemrég mi is utánajártunk.

A béremelés és a vendégmunkások mellett van egy harmadik lehetőség is: hogy a magyar vállalkozások fejlesztési hitelek segítségével gyors és intenzív gépesítésbe kezdenek, és ezzel kiváltják az emberi munkaerőt.