Meglódult a turizmus novemberben

2017.01.16. 09:52

2016. novemberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 17, a belföldi vendégek által eltöltötteké 16 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi szinthez képest. A nagymértékű növekedéshez a külföldi forgalom esetében a menekültválság miatti alacsony bázis, a belföldi forgalom vonatkozásában a novemberi hosszú hétvége járult hozzá.

A jelentős vendégforgalmú turisztikai régiók közül Budapest–Közép-Duna-vidék mellett a külföldivendég-éjszakák száma Nyugat-Dunántúlon, illetve a Balatonnál nőtt. A legfontosabb küldő országok tekintetében jelentősen bővült a vendégéjszakában mért forgalom, a legnagyobb mértékben (28 százalékkal) a Csehországból és az Olaszországból érkező vendégek által eltöltött éjszakák száma nőtt. A vendégéjszakák tizedét (4,9 százalékkal többet) a Németországból érkező vendégek töltötték el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 17 százalékkal (30 milliárd forintra) nőtt, a vendéglátás bevétele 4,9 százalékkal (6,7 milliárd forintra) emelkedett. Széchenyi Pihenőkártyáról 38 százalékkal többet költöttek a tulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken, mint előző novemberben, a SZÉP-kártyás forgalom a belföldi szállásdíjbevétel 20 százalékát tette ki.