Pál
-1 °C
5 °C

A külföldön élők jöjjenek haza elkölteni az Erzsébet-utalványt

2017.01.16. 13:25 Módosítva: 2017.01.16. 16:33

Jöjjenek haza a nyugdíjasok, és akkor el tudják költeni a 10 ezer forintos Erzsébet-utalványukat – nagyjából így hangzik Rétvári Bence a külföldön élő magyar nyugdíjasoknak címzett jó tanácsa.

Korózs Lajos MSZP-s képviselő több kérdést tett fel kérdést az EMMI-nek a külföldre küldött Erzsébet-utalványokkal kapcsolatban, amelyeket a címzettek nem tudnak elkölteni lakóhelyükön.

Rétvári Bence államtitkár írásbeli válaszából kiderült, hogy a világ 72 országába 32,5 ezer nyugdíjasnak küldtek 10 ezer forintos utalványokat, ezek összértéke 325,5 millió forint, a külföldi postaköltség pedig 52,2 millió forint volt. Az összes nyugdíjasoknak küldött utalvány értéke egyébként 26,3 milliárd. 

Rétvári Bence azt is elárulta a MSZP-s képviselő kérdésére, hogy mit kezdhetnek Ausztráliában és egyéb távoli helyeken élők az Erzsébet-utalványokkal: "A külföldön élő személyek - saját célra - a magyarországi tartózkodásuk idején tudják az egyszeri juttatásként biztosított étkezési Erzsébet-utalványt felhasználni."

Az utalványokat hagyományosan a kibocsátást követő év végéig lehet felhasználni, azok tehát, akik 2017 folyamán nem látogatnak haza, vagy nem küldik vissza a magyarországi rokonságnak, feleslegesen kapták meg.