Nem megy könnyen a Mol kitúrása az INA-ból

2017.01.17. 16:12

Nem telt el egy hónap azóta, hogy a horvát kormány bejelentette, kivásárolná a Molt az INA horvát olajcégből, az ötlettel előálló miniszter már is bajba került. Martina Dalic első miniszterelnök-helyettes, horvát gazdasági miniszterrel szemben ugyanis az N1 horvát hírcsatorna szerint összeférhetetlenségi eljárást indított az illetékes bizottság, mert férje az INA igazgatóságának tagja, miközben a miniszter vezeti azt a szűkebb kabinetet, amely a Mollal a részvények visszavásárlásáról tárgyal.

A testület állásfoglalása szerint Martina Dalic nem vonta ki magát az INA-t érintő döntésekből annak ellenére, hogy korábban úgy nyilatkozott: a horvát olajipari vállalat az energetikai minisztérium fennhatósága alá tartozik. A bizottság a rendelkezésére álló nyilvános adatokból nem tudta eldönteni, hogy a gazdasági miniszter részt vett-e az INA visszavásárlásáról szóló a határozat meghozásában, és amennyiben igen, közérdekű feladatai ellátásában mennyire befolyásolták magánérdekei. Az ügy tisztázása érdekében  indított eljárást a testület. Dalicnak a bizottság rendelkezésére kell bocsátania minden, az ügyet érintő dokumentumot a vizsgálat alatt.

Eközben a parlamentben heves vita alakult ki arról, hogy a kormány a Horvát Elektromos Művek (HEP) 25 mínusz egy százalékos részvénycsomagjának eladásából szerezze vissza az INA részvényeit a Moltól. A visszavásárlási modell kitalálója, Martina Dalic is részt vett a parlament ülésén, ahol a képviselők a minisztereknek tehettek fel kérdéseket.

Davor Bernardicnak, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) elnökének kérdésére Andrej Plenkovic kormányfő elmondta, hogy miután Horvátország elvesztette a döntőbírósági eljárás a Mol-INA-ügyben, széleskörű konszenzust akar elérni az INA visszavásárlásával kapcsolatban. Ugyanakkor nem akarja, hogy az akvizíció az állami költségvetést terhelje. A miniszterelnök szerint egyelőre senki sem állt elő jobb ötlettel annál, hogy a villamosművek részleges privatizációjával teremtsék elő a pénzt.

Bernardic szerint viszont a visszavásárlás modellje nem jó. A HEP szerinte nem áll készen az eladásra, és legalább két év előkészület kell a részvények nyilvános kibocsátásra. Ráadásul szerinte a HEP eladásából származó pénz nem lesz elég az INA 49 százalékos részvénycsomagjának visszavásárlására. Az ellenzék vezetője azzal is megvádolta a kormányt és a miniszterelnököt, hogy van valami titkos tervük az INA-val, amelyhez már új stratégiai partnert keresnek. 

Az Mol-INA körüli vita volt a legfőbb oka annak, hogy tavaly megbukott a jelenleg is kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a Híd Függetlenek Listája vezette közös kormánykoalíció. Akkor is az első miniszterelnök-helyettes keveredett összeférhetetlenségi ügybe,  Tomislav Karamarko felesége üzleti kapcsolatban állt egy olyan céggel, amely a Molnak lobbizott. Karamarko lemondott tisztségéről, és bizalmatlansági indítványt nyújtott be Tihomir Oreskovic technokrata miniszterelnök ellen.