Szinte mindenki megússza Szijjártóék óriási svindlijét

2017.01.17. 08:07

Kiderült, hogy Magyarország egyik legnagyobb, több mint 7 milliárdos kartellbírságából újabb szereplőnek elég csak az ötödét kifizetnie a tényleges bírságnak. Még a 2004-2007 közti vasútfelújításoknál próbálta átverni az államot a pályázatoknál a legtöbb nagy vasútfelújító cég, Szijjártó Péter apjának aktív közreműködésével. Szijjártó apjának szavaival mindenki tudta, hogy "jönnek a nagy pénzek" az EU-tól vasútfelújításra, erre mentek rá szervezetten.

Itt olvashat erről bővebben, az ügy még akkor került elő legutóbb, amikor Szijjártó Péter, a vagyonbevallásához képest túl nagy házánál a szülei pénzére és becsületes munkájára hivatkozott, ami miatt "nem hajlandó szégyellnie magát". 

A kartellügy egészen váratlan fordulatot vett 2010 nyarán, amikor kiderült, hogy a ritkának számító, teljesen egyértelmű írásos bizonyítékok dacára Szijjártó apjáéknak semmilyen büntetést nem kell fizetniük, míg többieknek összesen 7,18 milliárd bírságot rótt fel a GVH. Most arról ír a Világgazdaság, hogy igazából ezt se kell végül kifizetni, csak a töredékét. 

A Colas csoport leányvállalatára, a Colas Dunántúli Zrt.-re például 1,5 milliárd forint büntetés jutott, ennek csak az ötödét kell kifizetniük. A cég ugyanis először fellebbezett és nem fizetett, a bírság pedig közben kétmilliárdnál is nagyobbra duzzadt. A bírságot ilyen esetekben az adókhoz hasonlóan kell beszednie a NAV-nak.

A cégnek volt némi ingatlana, és pár milliónyi készpénze, de ebből a GVH szerint kevesebb mint 63 millió forint jött volna csak be végül. Ugyanis az anyavállalaton, a 2015-ben például 16 milliárdos árbevételű Colas Hungarián nem lehetett behajtani egy forintot se. A GVH szerint ugyanis 2010-ben

nem állapítottak meg "mögöttes felelőst"

az ügyben. Most a Colas anyavállalata, a Coals Hungária felajánlotta, hogy fizet 260 millió forint "többletkielégítést" és átvállal 380 millió forint értékű szavatossági kötelezettséget, ha békén hagyják a leányvállatát. Ebbe most belement az NGM és a GVH, így működhet tovább az összes referenciájával a Colas Dunántúli Zrt. is. 

Igazából 

csak a Strabag fizetett teljes büntetést

azaz pontosabban az osztrákok leányvállalata, a Szentesi Vasútépítő fizette ki a rájuk jutó 3,5 milliárd forint büntetést, plusz 1,2 milliárd forint késédelmi pótlékot. A Swietelsky csoporthoz tartozó Mávépcellre 2,1 milliárd bírság jutott, ellenük tavaly indult felszámolás, és a NAV alig valamennyit, 184 millió forintot szedett be eddig. A jóval kisebb büntetésű Máv MTM Rt. 178 milliós bírságát nem tudták kifizetni, már 2005-ben fizetésképtelennek nyilvánította őket a bíróság. A kartellből Szijjártóék pedig eleve megúszták a büntetést.