Paksi bővítés: 2017 első felében kaphatnak telephelyengedélyt

2017.01.18. 12:02

2017 első félévében dönt az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) az új paksi blokkok telephelyengedélyének kérelmével kapcsolatban, az építkezés addig semmiképp nem kezdhető el, derült ki a hivatal szerdai, évnyitó sajtótájékoztatóján.

Egyelőre egyébként még uniós jóváhagyásra is vár a projekt, illetve nincs meg a környezetvédelmi engedély sem. Az új blokkokra a megyei kormányhivatal ugyan szeptember végén kiadta a környezetvédelmi engedélyt, az elsőfokú döntéssel szemben civil szervezetek fellebbezést nyújtottak be, így jelenleg másodfokon van az ügy, az eljárást az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség folytatja le.

A már meglévő blokkok üzemidő-hosszabbításával kapcsolatban az OAH elmondta, 2016 végén kiadták a 3. blokk további 20 éves üzemeltetését lehetővé tévő engedélyt, 2016 decemberében pedig beérkezett a 4. blokk üzemidő-hosszabbítására vonatkozó engedélykérelem is, erről 2017 végéig döntenek.

Az OAH szerint terrorfenyegetettség miatt fokozott védelem elrendelésére nem volt szükség tavaly a nukleáris létesítményeknél, de készen állnak arra, hogy indokolt esetben fokozzák Paks védelmét.

Tavaly egyébként 28 biztonsággal kapcsolatos eseményt jelentettek az Országos Atomenergia Hivatalnak, ezek azonban mind a legenyhébb kategóriába estek. A hivatal 2016-ban 1746 ellenőrzést tartott, ebből a nukleáris létesítményeknél három átfogó volt.