Jön az újév, és nincs elég pénz Kínában

2017.01.20. 18:18

A kínai központi bank pénteken közleményben tudatta, hogy a holdújév előtt szűkülő készpénzkínálat miatt egyes nagybankoknak likviditási támogatást nyújt a következő 28 napra - írja az MTI.

A kihelyezett forrás után a jegybank a szokásos piaci kamatot számítja fel. A közlemény szerint az intézkedés célja a bankrendszer és a pénzpiac stabilitásának a fenntartása.

Egy hét múlva szombaton tartják Kína egyik legnagyobb ünnepét, a holdújévet. Ilyenkor rendre szűkül a likviditás, a kötelező tartalékráta csökkentése viszont épp a likviditást növeli.  A Reutersnak nyilatkozó források azt mondták, hogy a holdújév után visszaállítják 17 százalékra a kötelező tartalékrátát az érintett öt nagybank esetében.  A kínai jegybank tavaly márciusban csökkentette 50 bázisponttal 17 százalékra a kereskedelmi bankok kötelező tartalékrátáját.

A Reuters hírügynökségnek több forrás azt is jelezte, hogy a jegybank engedélyezte az öt legnagyobb kereskedelmi banknak, hogy ideiglenesen 1 százalékponttal 16 százalékra csökkentsék kötelező tartalékrátájukat (RRR). Ez mintegy 600 milliárd jüannal (87,3 milliárd dollárral) növeli a likviditást.