Rudolf
2 °C
13 °C

Ráéreztünk tavaly a napenergia ízére

2017.01.20. 14:40

Egyre népszerűbb hazánkban a napenergia: 2016 decemberében több mint kétezer darab, a kötelező átvételi rendszerhez (KÁT) való csatlakozási kérelmet nyújtottak be a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz - írja a MEKH honlapján. 

Jelentősen növekedhet a 0,5 MW teljesítménynél kisebb naperőművek száma Magyarországon, legalábbis erre lehet következtetni a MEKH-hez 2016 decemberében beérkezett beadványok számából. Míg 2015-ben összesen 65 kötelező átvételi kérelmet bírált el a hivatal, addig 2016 decemberében több mint kétezer kérelem érkezett a hivatalhoz. A kérelmek jelentős része napelemes kiserőművekre vonatkozik. A hivatal a munka gyorsítása érdekében külön munkacsoportot hozott létre az elbírálásra. 

A KÁT rendszer a megújuló energiaforrásból, például napenergiából történő villamosenergia-termelés ösztönzésének egyik eszköze. Az ilyen típusú támogatásra irányuló kérelmeket 2016. december 31-ig lehetett benyújtani a MEKH-hez. A rendszerhez csatlakozó termelők az előállított villamos energiát a piaci árnál magasabb, jogszabályban meghatározott átvételi áron értékesíthetik.

A termelőnek a kötelező átvétel időtartamának és az átvétel alá eső villamos energia mennyiségének megállapítása céljából kell kérelmet benyújtania a hivatalhoz. A MEKH a kérelem elbírálását követően a kötelező átvétel alá eső villamos energia mennyiségére és az átvétel időtartamára vonatkozóan hoz határozatot. 

A napelemek megtérülési ideje egyre javul a technológiai fejlődéssel, így napjainkban már sokaknak megérheti beruházni néhány panelbe. Friss adatokat még nem tett közzé a hivatal, de már 2015-ben is száguldott a napelempiac itthon, a KÁT keretében a naperőművek összesen 10,5 GWh mennyiségű villamos energiát értékesítettek, ami 2014-hez képest 54,5 százalékos növekedést jelent. Az energiahatékony építési megoldásokról itt írtunk bővebben.