Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Madárinfluenza: uniós támogatást kérünk

2017.01.23. 13:31

A madárinfluenza járvány gazdasági hatásainak enyhítésére Magyarország hivatalosan is kéri az Európai Bizottság válságtámogatását - közölte hétfőn a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-vel.

A szaktárca tájékoztatása szerint az uniós szabályok alapján egészségügyi vagy járványügyi szempontból indokolt esetekben be lehet avatkozni a belső piac működésébe és különleges, egyedi válságintézkedéseket hozhat az Európai Bizottság. Magyarország most ezt a mechanizmus alkalmazását kéri a bizottságtól.

A madárinfluenza miatt január közepéig mintegy 3 milliárd forint közvetlen kára keletkezett a gazdálkodóknak, közölte korábban Csorbai Attila, a Baromfi termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója. A járvány még nem ért véget, ezért végleges számok a károkról nincsenek. A legnagyobb kárt a víziszárnyas-állományban okozta a betegség, de a kiesés miatt jelentős közvetett kára is keletkezett a termelőknek.

Január második felében Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében is megjelent a madárinfluenza, ezzel Magyarországon a megbetegedés már összesen 7 megyét érint. A megbetegedéseknél a H5N8 vírustörzset azonosította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.