Egymilliárd forint áfát csalt egy kecskeméti műtrágya-kereskedő

2017.01.24. 09:44

Hamis számlákkal spórolt az áfáján egy műtrágyával kereskedő kecskeméti férfi, aki összesen több mint 1,2 milliárd forint áfa megfizetése alól bújt ki – számolt be az MTI-nek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága.

A közlemény szerint a férfi a cégei nevében rendszeresen szerzett be műtrágyát nettó áron, főként Lengyelországból és Szlovéniából, majd hamis számlákat állított elő, mintha a műtrágyát belföldön vásárolta volna. A fiktív számlákat pedig olyan cégek állították ki, amelyeket elvileg már elhunyt vagy soha nem is létező külföldi személyek vezettek. 

Azzal viszont nem törődött, hogy a fiktív számlák ellenértékét átutalja, ahogy nem foglalkozott az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszerbeli (ekáer) bejelentésekkel, vagy azzal, hogy papíron halmozódott nála az árukészlet papíron. 

A pénzügyi nyomozók a költségvetésnek okozott kár megtérülésére ingatlanokat, járműveket, követeléseket zároltak, emellett lefoglaltak több mint kétszáz tonna műtrágyát is. Az előzetes letartóztatásban lévő férfit különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként – írták.