16:00, November 29.
Ecuador 0
Szenegál 0
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 0
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

Még jobban elnyúlhat a Quaestor-ügy tárgyalása

D MAR20161013006
2017.01.24. 14:21

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú döntése értelmében a Quaestor-ügy egyik igazságügyi szakértőjét összeférhetetlenség miatt kizárták a perből - írja a 444.hu. A kizárt szakértő Bakó Anikó annak a szakértői anyagnak a társszerzője volt, amely feltérképezte, hogy a Quaestor-csoport különböző cégei milyen kapcsolatban álltak egymással, és amire az ügyészség sokat támaszkodott a bíróságon, ezt az anyagot pedig nem biztos, hogy továbbra is föl lehet használni a perben. Első fokon már döntött a szakértő kizárásáról a bíróság, ezt hagyták helyben most másodfokon.

Bakó viszont a 2012 és 2014 között annak a felszámolócégnek, a Kvantál Kft.-nek volt az ügyvezetője, amely 2015 óta a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Kft. felszámolója. Bakó felszámolói és igazságügyi szakértői tevékenysége között sok az összefonódás, például egy e-mail címet használ mindkét tevékenységéhez, a Kvantál pedig egy polgári perben a Quaestor-ügy vádiratára hivatkozott, amit amúgy nem feltétlenül lett volna szabad ismernie. Éppen ezért a Quaestor ügy másodrendű vádlottját, Tarsolyné Rónaszéki Erikát védő ügyvéd azt kérte a bíróságon, hogy zárják ki Bakót. 

Az ügyészség azzal próbált védekezni, hogy Bakó csak "névleges ügyvezetője" volt a felszámolócégnek, ami azért vicces, mert Tarsolyné valami hasonlóval próbált érvelni az ártatlansága mellett, akkor viszont az ügyészség azt mondta, hogy olyan, hogy "névleges ügyvezető" nincs. 

Hogy az ügyészség felhasználhatja-e majd az anyagot, amelynek Bakó a társszerzője volt, az még nem teljesen biztos. A cikkünkre reagálva a Fővárosi Főügyészség azt írta az Indexnek, hogy a szakvélemény felhasználásáról még első fokon sem döntött a bíróság, mert várták a másodfokú döntést Bakó összeférhetetlenségéről. A másodfokú bíróság véleménye szerint viszont "az együttesen adott szakvélemény lényegében azt jelenti, hogy annak minden megállapításával egyetértenek a szakvélemény készítői, így az egyik szakértő kizárása a szakvélemény felhasználhatóságát alapvetően nem érinti."

 Ha viszont az ügyészség nem használhatja fel Bakó anyagát, eléggé elnyújthatja a tárgyalást, a szakértői anyagot ugyanis újra kell írni, viszont már az első is 1673 munkaóra alatt készült el az elszámolás szerint.  • Hírek
  • Bankszámla