Brutálisan drágul a posta

2017.01.25. 10:51

Jóval infláció feletti mértékben drágulnak az idén a postai szolgáltatások, és megszűnik a kisebb csomagok olcsóbb feladási lehetősége – írja a Magyar Nemzet.

A jelentős áremelés már csak azért is érdekes, mert a tavaly decemberi időszakban a posta eléggé leszerepelt: komoly technológiai-logisztikai gondok, illetve a munkaerőhiány miatt nem nagyon sikerült kiszállítaniuk a karácsonyi küldeményeket, gyakran novemberben feladott csomagok még januárban sem jöttek meg.

A napilap cikke szerint azonban a posta nem a hibák feltárásával és a szolgáltatás színvonalának emelésével reagál, hanem a szolgáltatások csökkentésével és a postai díjak emelésével.

Az új szabályok szerint azokat a levélpostai küldeményeket, amelyek meghaladják a „nemzetközi szabványnak megfelelő levélszekrény-bedobónyílás méretét”, többé nem szállítja házhoz a posta. Csak abban az esetben lehet ilyen pakkot feladni belföldön, ha postafiókra küldi a feladó, és a címzett a lakhelye szerinti illetékes hivatalban veszi át. (Külföldre továbbra is elérhető ez a szolgáltatás.) 

Eközben az árak jelentősen nőnek. Tavaly gyakorlatilag nem volt infláció Magyarországon, a posta mégis 5-7 százalékkal drágul. Bár tény, hogy a minimálbér-emelést ki kell gazdálkodnia a cégnek, a szolgáltatás minősége fényében így is erősnek tűnik az emelés mértéke.

A munkaerőhiány pedig tovább nő. A posta létszáma az elmúlt években közel háromezerrel csökkent, miután a futárcégek magasabb fizetéssel csábítják át a képzett munkaerőt – írja a Magyar Nemzet.