Bernát, Felícia
EUR 384,50 Ft
USD 363,24 Ft
7 °C
31 °C

Extrém hideg: hiánycikk lett a tűzifa

2017.01.25. 11:04

Néhány településen átmenetileg hiány alakult ki tűzifából, amit részben a rendkívüli hideg, részben az illegális tűzifa-kereskedés visszaszorítása okoz - írja a Magyar Nemzet.

Főleg azokban a kis falvakban van gond, amelyekbe a nagy szállítási távolságok miatt az átlagosnál drágábban juthat el a tüzelőanyag. A szakértők nem értenek egyet abban, hogy mi a fő ok:

  • egyesek szerint az elmúlt években túlzott erdőirtás történt-e az országban, ami hozzájárulhat a hiányhoz.
  • Mások szerint a biomassza-erőművek a hulladékfa mellett elkezdtek tűzifát is használni, ami olyan erdőirtásokhoz vezetett, amelyeket csak késve pótoltak.
  • Megint mások szerint viszont nem ez a baj, mivel minden tarvágást  ültetés követ.

Egyes helyeken a tüzelőanyag-kereskedők nem készültek fel a rendkívüli hidegre, és a jelenlegi helyzetben a megszólalók szerint "hiányzik a piacról a fekete értékesítés". A kormány az utóbbi időben lecsapott az illegális tűzifa-kereskedőkre, ám emiatt most kisebb a piaci kínálat, és legális forrásokból nehezebb beszerezni a cuccot egyes falvakban.

A hideg tél további következménye, hogy naponta több mint 70 millió köbméter földgázt használ el az ország, szemben egy átlagos téli nap 55-60 milliós felhasználással. Ezért mind a gáz-, mind a távhőszámlák 20 százalékkal magasabbak lehetnek az ilyenkor szokásosnál – írta a Magyart Nemzet.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás