Hungarikum-társasjátékra és konyhakert-szépségversenyre költöttek tavaly Fazekas Sándorék

2017.01.26. 17:04 Módosítva: 2017.01.27. 09:25

Ahogy az lenni szokott, akad pár érdekes tétel a Földművelésügyi Minisztérium csütörtökön a kormany.hu-ra feltöltött szerződéslistájában. A táblázat 2016 második felének minisztériumi költéseinek egy részét (az "egyéb" kategória tételeit) tartalmazza, és a szerdán felkerült támogatási szerződéseket tartalmazó listákat egészíti ki, amelyekben egyébként szintén akad látnivaló. 

Az egyéb szerződések zömében nem túl nagy összegekről szólnak, a legnagyobb tétel a listában 3 millió forintról szól. Ez viszont rögtön izgalmas a maga nemében, ugyanis a Magyarország Legszebb Konyhakertjei Program "felmérésével kapcsolatos feladatokra" szánt ennyit az FM. Ez nagyjából korunk "Tiszta udvar, rendes ház"-elismerése, csak kiskertekre, célja hogy minél többen műveljenek otthon konyhakertet dísznövények helyett. 

Aztán ott van az a 700 ezer forint, amit a minisztérium kifizetett "a hungarikumok pedagógiai szemléletű népszerűsítésével kapcsolatos szaktanácsadásra". Ez a leírás szerint a gyakorlatban módszertani javaslatok kidolgozását jelenti egy fiataloknak szóló programra, valamint tanácsadást a Hungarikum feladatkönyv és társasjáték koncepciójának kidolgozására a Hungarikumok Gyűjteménye alapján. A Hungarikum feladatkönyvre és társasjátékra azért kíváncsiak leszünk a nemrég megrendezett Hungarikum-vetélkedő után, amely az egész hungarikumozás abszurditásán kívül csodásan illusztrálta azt is, miért teljesítenek olyan botrányosan a magyar gyerekek a PISA-teszten. 

Ezen felül 2 millió forint jutott a "Horgászatért Érdemérem" megtervezésére és elkészítésére. Az érmét megtekintheti ezen a linken, alább pedig egy videó az ünnepélyes pillanatról, amikor Fazekas Sándor odaadományozza érdemes horgászoknak a kitüntetést.

A normál támogatási szerződések listáján a legnagyobb tételt tavaly a második félévben a sertéságazattal kapcsolatos költségek jelentették. A sertésnyilvántartási-, illetve a Sertésinformációs rendszer továbbfejlesztésére együttesen több mint 97 millió forintot költött az FM, és további 100 millió ment a mangalicatenyésztés népszerűsítésére, a termékek fejlesztésre.

Ezen felül a génmegőrzés is a minisztérium kiemelt projektje volt, tízmillióért koordinálták a nemzeti kutyafajták génmegőrzését, 37 millióért pedig dísznövényekét, haszonnövényekét illetve erdei növényekét.