Kedves mađarski hatóságok, fogjátok el nekünk Hernádi Zsoltot! Hvala!

2017.01.27. 18:53

Folytatódik Horvátország talán legnagyobb gumicsontrágása, a Hernádi Zsolt Mol-vezér elleni eljárás. Az MTI péntek délutáni híre szerint az újabb fejlemény az, hogy a zágrábi megyei bíróság peren kívüli tanácsa pénteken úgy döntött: közvetlenül a magyarországi igazságügyi szerveknek küldi el a Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgató ellen kiadott európai elfogatóparancsot,

Az elfogatóparancsot még 2015. december 15-én, vagyis már több mint egy éve kiadták, ám az alapján eddig nem történt semmilyen eljárás. A zágrábi bíróság közleménye szerint ők a horvát belügyminisztériumtól tudták ezt meg, és legott Budapesthez fordultak. Tehették ezt azért, mert az unió mindenre gondol: még 2002 júniusában megszületett a csodás nevű,

az európai elfogatóparancsról és a tagállamok közötti átadási eljárásról szóló kerethatározat,

ami kellő jogalap arra, hogy a horvát bírák a magyar igazságügyi szerveket hozzák mozgásba. Vagy legalábbis megpróbálják, mint magyar kamaszok a mobillal kamerázását az adriai FKK-strandokon.

Na de hogy is jutottunk el idáig?

A horvát ügyészség korrupció és szervezett bűnözés elleni igazgatósága (USKOK) 2013-ban emelt vádat Hernádi Zsolt ellen. Az USKOK szerint a Mol vezetője 2008 és 2009 között tízmillió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanader akkori horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol megszerezhesse az INA horvát olajipari vállalat irányításának jogát. Sanadert egyszer már el is ítélték az ügyben – de 2015 novemberében szabadlábra került, miután eljárási hibák miatt érvénytelenítették a jogerős ítéletét –, ami kínos üzenet volt Budapestre, hiszen ha volt, akit lefizettek, akkor kellett lennie valakinek, aki lefizetett.

A Mol és Hernádi Zsolt viszont minden esetben visszautasította a vádakat azzal, hogy soha nem korrumpáltak egyetlen politikust sem, és nem adtak kenőpénzt az INA irányítási jogainak megszerzéséért sem.

Hernádi Zsolt kiadatását először 2013-ban kérték a horvát hatóságok, mert a magyar üzletember állításuk szerint nem jelent meg Zágrábban egy tárgyaláson. Ezt akkor a Fővárosi Törvényszék arra hivatkozva utasította el, hogy olyan ügyben adtak ki elfogatóparancsot Hernádi Zsolt ellen, amelyben a magyar ügyészség már vizsgálódott, és amelyet bűncselekmény hiányában még 2012-ben megszüntettek. A horvát illetékesek azonban úgy döntöttek, hogy ez nem befolyásolja a Mol vezetője elleni horvátországi eljárást, ezért az folytatódhat.

A zágrábi megyei bíróság a mostani végzésében úgy véli: a horvátországi eljárásban szereplőkkel azonos vádpontokban

Hernádi Zsoltot ugyan jogerősen felmentették Budapesten, de a magyar ítélőtábla nem is vizsgálta a vádlott bűnösségét.

A Zágráb megyei bíróság a fentiekre hivatkozva azt állítja, hogy ebben az esetben nem sértették meg a kétszeres eljárás alá vonás tilalmát, ami miatt 2015 novemberében Hernádi Zsolt lekerült az Interpol körözési listájáról, és ami miatt Németország és Ausztria is felfüggesztette a Mol elnök-vezérigazgatója elleni horvát elfogatóparancs végrehajtását.