Matyi Dezső: Átvertek, és a karácsonyi bevételt is ellopnák

2017.01.27. 16:00 Módosítva: 2017.01.27. 16:19

Pénteken közleményt adott ki Matyi Dezső, a befuccsolás határán egyensúlyozó Alexandra könyvesbolt-lánc főnöke. Matyi ezt megelőzően csak szórványosan, illetve a jogi képviselőjén keresztül nyilatkozott az ügyben a médiának, most viszont részletesen kifejti az álláspontját az Alexandra körüli óriási kavarásról, amelyben értelmezése szerint ő csak áldozat. 

Mint arról korábban írtunk, a kiskereskedelmi láncot üzemeltető, és így a bevételt generáló Rainbow Üzletlánc Kft. felett Matyi Dezső elvesztette az irányítást. Tulajdonosként bekerült a cégbe egy Wolf-CRS nevű, viszonylag gyanús cég, amely több más Matyi-féle vállalkozásban is menedzsmentjogot illetve tulajdonrészt szerzett az elmúlt években. A Wolf megjelenését követően a Rainbow élére fél éves, határozott idejű szerződéssel egy Vass István nevű közgazdász került, aki viszont egy harmadik fél, a PD Consulting nevű tanácsadócég embere - ezzel kezdődött a háború.

Hamis volt a szerződés Matyi szerint

Hogy mindez hogy történt, arról megoszlanak a vélemények. A PD Consultingot vezető Somogyi Ferenc szerint őket előbb a nagykert fenntartó Könyvesház Kft., majd a Rainbow átvilágításával és interim menedzsmentjével (kb. válságkezeléssel) bízták meg a tulajdonosok. Csak aztán mikor rájöttek, hogy ők nem afféle "operett-válságkezelők", hanem tényleges strukturális reformokat vinnének véghez a valóban nagy bajban levő cégekben, ahhoz már fűlött Matyi Dezső foga, innen jön az ellentét. 

Matyi friss közleményéből viszont kirajzolódik az ellenoldal álláspontja is. Matyi Dezső - ahogy azt korábban ügyvédjén keresztül is megüzente - állítja, a Wolf-CRS bűncselekménnyel jutott tulajdonhoz a cégében.

"Szeptember 1-jén a Rainbow Üzletlánc Kft-be hamisított üzletrész adásvételi szerződésekkel tagként belépett a Wolf CRS Kft., ügyvezetővé Somogyi bizalmas munkatársa, Vass István került megválasztásra. Az évi több milliárd forint összegű forgalmat lebonyolító Rainbow Üzletlánc Kft. 50 százalék mértékű üzletrészéért egyetlen fillér vételár nem került megfizetésre. Az ügyben büntetőeljárás folyik." - írja Matyi. 

A tanácsadó titokban szervezkedhetett

Szerinte Somogyi Ferenc és cége nem vétlen már a Wolf-CRS tulajdonszerzésében sem. Somogyi eredeti megbízása Matyi korábbi cége, a Pécsi Direkt Kft. ellen folyó felszámolási eljárás keretében megkötendő egyezség feltételeinek megteremtése volt, írja. Ehelyett azonban Somogyi tavasszal titokban megalapította a PD Consultingot, aminek képviseletében nyáron tájékoztatták Matyiékat: a felszámolási egyezség megkötése érdekében Rainbow Üzletlánc Kft-be 50 százalék tulajdonrésszel be kell lépnie a Wolf CRS-nek, és a társaságnak új ügyvezetőként a PD Consulting emberét kell megválasztani. Hogy ebbe miért ment bele a Matyi-család, azt nem részletezi a közlemény. 

Az Alexandra-cégek Somogyiék szerint átláthatatlan, cégcsoporton belüli körbetartozásos működéséről Matyi azt közölte, a cégek gazdálkodását 2013. ősze óta dr. Pokó Diána ügyvéd és Stotz Gyula adószakértő irányítják, Pokó Diána 2014-től az Alexandra-cégek pénzforgalmáért is felelt. Egyébként pedig Pokó nem más, mint Somogyi Ferenc cégtársa a PD Consultingban, tehát ha átláthatatlan volt a működés, attól ő nem lehet független, ráadásul "az általa kezelt, összességében több százmillió forint összegű letéttel kapcsolatban felszólítás ellenére nem számolt el", írja Matyi Dezső.

A karácsonyi bevételért megy a harc?

Matyi szerint a "törvénytelenül" működő ideiglenes Rainbow-menedzsment - vagyis Vass István, illetve a mögötte álló Somogyi Ferenc - valójában nem akar elszámolni a karácsonyi időszakban keletkezett gigabevétellel, ami a könyvpiac sajátosságából adódóan az éves bevétel akár 80 százaléka is lehet. 

A könyvkereskedelemhez, és könyvkiadáshoz cseppet sem értő, dilettáns személyek az Alexandra vagyont csellel, megtévesztéssel ingyen megszerezték

és most nem törődve sem alkalmazottakkal, sem kereskedőkkel, sem kiadókkal, sem nyomdákkal, sem szerzőkkel, sem olvasókkal még a karácsonyi bevételt is el akarják lopni." - zárja a közleményét a könyvmágnás. 

Somogyiék ezzel szemben azt állítják, hogy a Matyi befolyása alatt álló alkalmazottak még a válságmenedzsment hatalomátvétele után is az ügyvezető megkerülésével csorgattak Rainbow-bevételeket a pénznyelőként működő Alexandra-csoport felé, egyebek mellett ebben az ügyben feljelentést is tettek.

A cégek működését decemberben megakasztó elszámolási vita egyébként abból fakad, hogy a Rainbow Üzletlánc 3,62 milliárd forinttal tartozik a Könyvbazár Kft.-nek, ami miatt utóbbi a kiadóknak sem tud fizetni a bizományba kapott könyvekért. A Rainbow jelenlegi vezetői szerint mindez abból fakad, hogy Matyiék a korábbi években a normál ügymenet helyett a bevételből a több mint 50 tagú cégcsoport kisebb vállalkozásait hitelezték, így összességében a csoportnak 3,22 milliárdos tartozása van az üzletlánc felé, ezért nem tudtak fizetni. Matyi jogi képviselője viszont azt mondta az Indexnek, volna elég likviditás a Rainbowban, ha az orvul hatalomra jutott új cégvezetés nem ülne rajta. 

Az mindenesetre biztos, hogy Somogyiék befektetőket keresnek a boltlánc üzemeltetésére, sajtóértesülések szerint a Centrál Média már be is jelentkezett érte.