Megbüntették a Cetelemet

2017.01.27. 10:26

Megbírságolta egy icipicit a felügyelet a Cetelemet és az Oney nevű leányvállalatát. Összesen 18,5 millió forintot kell fizetniük, és megkérték őket, hogy március végéig fejezzék be a törvénysértő tőkeszámítási, hitelkockázati, számviteli és informatikai megoldásaikat. 

A bírságnál elvileg súlyosbító körülményként értékelték, hogy a szabályszegések egy része rendszerszintű volt, jórészt jelentős és magas „kockázati súllyal”, a Magyar Cetelem Bank esetében pedig a szabályok megsértésének ismétlődése. Viszont azonnal együttműködtek a cégek, és nem találtak olyat, ahol ilyesféle szabályszegések miatt megrövidítették az ügyfeleket, ezek ezért enyhítő körülmények számítottak. 

Ennyit árultak el

A felügyelet igazából nem osztotta meg, hogy mik voltak a feltárt hibák. De ha érdekli, hogy mennyit árultak el, akkor tessék, itt van szó szerint: 

"A jegybanki vizsgálat megállapította, hogy a Magyar Cetelem Bank a hitelkockázat-kezelésnél nem minden esetben tartotta be a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatónál (JTM) előírt eladósodottsági korlátot, valamint a felmentési eseteket sem alkalmazta megfelelően. Tevékenysége során nem minden esetben végezte el az adóstársak adósminősítését, továbbá egyes hitelkonstrukcióknál a belső szabályozás is hiányos volt.

Emellett tőkeszámítási, informatikai biztonsági, számviteli és adatszolgáltatási hiányosságok is felmerültek a társaságnál. Az ONEY Magyarország Zrt. vizsgálata során a jegybank az informatikai rendszer egyes biztonsági, hozzáférési és adminisztratív problémáit azonosította."