Írország lehet az első ország, ami nem fektet többé fosszilis energiába

000 Was8985239
2017.01.28. 12:04

Írország lehet az első ország a világon, ahol az állam nem fektet többé fosszilis energiahordozókba - írja az Independent. Az ír parlament pénteken megszavazott egy új törvényt, amelynek hatályba lépése után az ország befektetési alapja nem rakhat pénzt olyan projektekbe, amelyekben olajat, gázt vagy szenet használnak fel. 

Az országgyűlés 90-53 szavazati aránnyal fogadta el az energetikai megújulást célzó javaslatot, ami a 8 milliárd euróval gazdálkodó stratégiai befektetési alap működését szabályozza: az alap portfóliójából a jövőben kidobálják az összes fosszilils projektet.

Thomas Pringle, a javaslat beterjesztője szerint az etikus befektetés fontos jelzés a nagyvállalatok felé, amelyek folyamatosan lobbiznak a politikusoknál, manipulálni és hitelteleníteni akarják a klímakutatások eredményeit.

A törvény a szavazás után az alsóházból a bizottságok elé kerül, ezután véglegesíthetik. Mivel szinte minden nagy politikai párt támogatja, a jelentések szerint nem lehet gond a végleges elfogadásával sem.

Más országban eddig nem került sor ilyen drasztikus döntésre a fosszilis energiahordozókkal szemben, az eddigi legmarkánsabb kiállás egy norvég nyugdíjalap részéről jött, amely 2015-ben döntött befektetéseinek megtisztításáról a szénalapú energiahordozóktól.