Könyvkiadók: Vásárolja fel az Alexandra tartozásait az állam

2017.01.30. 18:49

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) azt javasolja, hogy az állam vásárolja fel az Alexandra cégcsoporttal szembeni követeléseket; a kormányzat jelenleg vizsgálja a felvetést - írja az MTI.

A kultúráért felelős államtitkárság képviselői és az MKKE vezetői és szakértői hétfőn délután folytattak megbeszélést a könyvszakmában kialakult kritikus helyzetről. A tárgyaláson jelen volt Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár, az MKKE részéről pedig többek között Kocsis András Sándor elnök és Keresztury Tibor igazgató.

Az elnökség közleménye szerint mivel az állam a követelések behajtásában sokkal hatékonyabban képes eljárni, mint a csaknem 400 beszállító, ezért indítványozták, hogy az állam valamelyik szervezete vásárolja fel a kiadóknak és a nyomdáknak az Alexandra cégcsoporttal szembeni követeléseit. Ugyanakkor az egyesülés vezetői nem tartanák kívánatosnak az állam közvetlen részvételét a könyvszakma piaci folyamataiban.

Závogyán Magdolna elmondta az elnökségnek, hogy a tárcák között többféle megoldásról is egyeztetések folynak, és nem zárkózott el az MKKE által felvetett követelés-felvásárlási konstrukció megvalósításától sem, hogy az esetleges kárvallott kiadók és nyomdák helyzetét megoldják. Az elkövetkezendő napokban a tárca gazdasági szakértői vizsgálják az optimális megoldást, de az állam tartózkodik a könyvpiacba történő közvetlen beavatkozástól, mondta.

A helyettes államtitkár szerint az iparűzési adó kérdésében egyértelmű törvényi szabályozással a jövőre nézve tudnak megoldást kínálni, ez a lezárt ügyekre visszamenőleg már nem vonatkozna, ám kiterjedhetne a folyamatban lévő eljárásokra is. Az MKKE és négy írószervezet által a Kortárs Irodalom Évére benyújtott programtervezetre az Arany-emlékév keretén belül 40 millió forintos előterjesztés kerül a kormány elé.

Az egyesülés mostani javaslataira két hét múlva várható kormányzati válasz - közölte az MKKE. Az Alexandra-nagyker Könyvbazár Kft. hárommilliárd forintot meghaladó adósságot halmozott fel könyvkereskedelmi partnerei felé, és jelenleg patthelyzet van a cégcsoport másik tagjával, a boltokat üzemeltető Rainbow Üzletlánc Kft.-vel kialakult elszámolási vita miatt. A kiadók túlnyomó többsége már visszahívta könyveit az Alexandra bolthálózatából, és a szerződések szerinti 30-60 nap leteltével peres úton próbálja behajtani a Könyvbazár Kft. tartozásait. Az értékesítési hálózat esetleges átvételéről hétfőn kezdődtek a tárgyalások az Rainbow Kft. és a Central Media csoport között.