Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

30 százalékos béremelést kapnak a vasutasok

2017.02.01. 10:20 Módosítva: 2017-02-01 10:38:27

Három évre szóló béremelési szándéknyilatkozatot írtak alá a vasutas szakszervezetek a MÁV vezetésével. Ha a kormány jóváhagyja az alkut, akkor 2017-ben átlagosan 13 százalékkal, 2018-ban 12 százalékkal, 2019-ben pedig legalább 5 százalékkal nőnek a bérek – közölték a szakszervezetek.

Ez azt jelenti, hogy a MÁV-csoport majdnem minden alkalmazottja – 38 ezer dolgozó – 10 százalék, alanyi jogon járó béremelést kap idén. A minimálbér- és a garantált bérminimum emelések okozta bérfeszültségek enyhítésére az alanyi jogon járó 10 százalékon felül további 4 százalékot kapnak z egyes kiemelt munkaköri besorolásban foglalkoztatottak, több mint 24000 munkavállaló.

Valamennyi váltókezelő, vonat fel- és átvevő munkakörben dolgozó vasutas megkapja a garantált bérminimumot, és a MÁV azt is bevállalta, hogy 15 év munkaviszony után, minden ötödik évben 5 ezer forint béremeléssel jutalmazza a hűséges vasutasokat.  

A béremelésre már csak azért is szükség van az állami vasúttársaságnál, mert hatalmas munkaerőhiánnyal küzd, a szakszervezetek szerint ezer dolgozóval több kellene a rendes működéshez.

A szakszervezetek várakozása szerint a mostanit újabb hasonló béralkuk követhetik az állami cégeknél, több másik helyen is 30 százalékos emelést szeretnének kapni három éves távlatban.