Jolán
2 °C
4 °C

Az összes induló közül a nálunk a legesélyesebb, hogy szétlopják az olimpiát

D MTZ2017018116
2017.02.01. 10:28

Mindenféle mutató alapján az látszik, hogy az 2024-es olimpia rendezésére pályázó országok közül Magyarország esetében van a legnagyobb esély arra, hogy a korrupció jelentősen megdrágítja majd a rendezést.

Azzal kapcsolatban persze nehéz bármit is mondani, hogy a pályázó országok 2024-ben mennyire lesznek korruptak, ugyanakkor ha az elmúlt pár év trendjeit nézzük meg, a Transparency International (TI) korrupciós világranglistája alapján Magyarország általánosságban is korruptabb, mint az USA vagy Franciaország, ráadásul Magyarországon romlott a legtöbbet a korrupciós helyzet az elmúlt 5 évben.

De nem csak a TI listája alapján valószínűsíthető elég nagy korrupciós kockázat, hiszen az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tanulmánya is hasonló következésekre jutott. Az ÁSZ tanulmánya szerint

  • A projekt döntéshozóinak és a beruházóknak a személyes kapcsolatrendszere potenciális forrása a korrupciós lehetőségeknek. 
  • A komplex projekteknél könnyebb ellopni a pénzt, mert nehezebb ellenőrizni a valós költségeket.
  • A beruházások kiválasztási szakaszánál könnyű eltéríteni a közpénzeket tartósan értelmetlen beruházások irányába, ahol viszont tovább lehet lopni.
  • A szabályozási hézagok, valamiért gyenge elszámoltathatósági szabályok növelik a lopás valószínűségét.
  • Ha nem végeznek igen alapos előzetes felméréseket és számításokat, akkor szerződésmódosításokkal is elég könnyű lopni, ráadásul a fix határidő miatt az állam eléggé ki is lesz szolgáltatva a kivitelezőnek. Sőt, már előre meg is lehet titokban állapodni, hogy majd úgyis szerződésmódosítással lopnak a felek.

Ráadásul ezek Magyarországon a Világgazdasági Fórum versenyképességi felmérése alapján jóval nagyobb eséllyel fognak megtörténni, mint az amerikaiaknál vagy a franciáknál.

A versenyképességi index korrupciós komponense alapján az jön ki, hogy Magyarország a legkorruptabb az indulók közül, és ha az alkomponenseket nézzük, akkor az látszik, hogy Magyarországon a többi indulónál jóval gyakrabban használják magáncélra a közpénzeket, gyakrabban lehet vesztegetéssel valamit elérni, és a kormányzati kiadásokat Magyarországon költik el a legnagyobb eséllyel pazarlóan.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?