Béla
4 °C
15 °C

Az összes induló közül a nálunk a legesélyesebb, hogy szétlopják az olimpiát

D MTZ2017018116
2017.02.01. 10:28

Mindenféle mutató alapján az látszik, hogy az 2024-es olimpia rendezésére pályázó országok közül Magyarország esetében van a legnagyobb esély arra, hogy a korrupció jelentősen megdrágítja majd a rendezést.

Azzal kapcsolatban persze nehéz bármit is mondani, hogy a pályázó országok 2024-ben mennyire lesznek korruptak, ugyanakkor ha az elmúlt pár év trendjeit nézzük meg, a Transparency International (TI) korrupciós világranglistája alapján Magyarország általánosságban is korruptabb, mint az USA vagy Franciaország, ráadásul Magyarországon romlott a legtöbbet a korrupciós helyzet az elmúlt 5 évben.

De nem csak a TI listája alapján valószínűsíthető elég nagy korrupciós kockázat, hiszen az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tanulmánya is hasonló következésekre jutott. Az ÁSZ tanulmánya szerint

  • A projekt döntéshozóinak és a beruházóknak a személyes kapcsolatrendszere potenciális forrása a korrupciós lehetőségeknek. 
  • A komplex projekteknél könnyebb ellopni a pénzt, mert nehezebb ellenőrizni a valós költségeket.
  • A beruházások kiválasztási szakaszánál könnyű eltéríteni a közpénzeket tartósan értelmetlen beruházások irányába, ahol viszont tovább lehet lopni.
  • A szabályozási hézagok, valamiért gyenge elszámoltathatósági szabályok növelik a lopás valószínűségét.
  • Ha nem végeznek igen alapos előzetes felméréseket és számításokat, akkor szerződésmódosításokkal is elég könnyű lopni, ráadásul a fix határidő miatt az állam eléggé ki is lesz szolgáltatva a kivitelezőnek. Sőt, már előre meg is lehet titokban állapodni, hogy majd úgyis szerződésmódosítással lopnak a felek.

Ráadásul ezek Magyarországon a Világgazdasági Fórum versenyképességi felmérése alapján jóval nagyobb eséllyel fognak megtörténni, mint az amerikaiaknál vagy a franciáknál.

A versenyképességi index korrupciós komponense alapján az jön ki, hogy Magyarország a legkorruptabb az indulók közül, és ha az alkomponenseket nézzük, akkor az látszik, hogy Magyarországon a többi indulónál jóval gyakrabban használják magáncélra a közpénzeket, gyakrabban lehet vesztegetéssel valamit elérni, és a kormányzati kiadásokat Magyarországon költik el a legnagyobb eséllyel pazarlóan.