Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Betett a rezsicsökkentés a kéményseprőknek

2017.02.01. 08:43

A kéményseprőpiac a harmadára esett vissza a rezsicsökkentés miatt, a még életben lévő cégek a vállalkozásokon próbálják behozni a kiesett bevételeiket. A kémények ellenőrzését átvevő katasztrófavédelem pedig nagy csúszásban van, a szakszervezetek szerint a létszámhiány miatt, írja a Napi.hu.

Németh Szilárd rezsibiztos 2013 májusában jelentette be, hogy a kéményseprők kartellétől is megvédi az állam az embereket, és csökkentik a szolgáltatás árát. Az árcsökkentés a lakosság számára szinte alig érzékelhető volt, a kéménysepréssel foglalkozó cégek viszont komolyan megérezték a vágást.

Tavaly pedig már az egész szektort megrengette, amikor a szolgáltatást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) alá rendelték először 13, majd 2017. január 1-től már 17 megyében. Tovább nehezítette a piacon megmaradó cégek helyzetét, hogy az évi ellenőrzéseket is megritkították, tehát emiatt is csökkent a bevételük.

Ezek miatt egyes, korábban közepesen sikeres vállalkozások két év alatt brutális veszteségbe fordultak. Ennek jó példája a Napi.hu szerint a Magyar Kémény Kft.: a cég eredménye 10-20 millió forint körül volt 2013 előtt, azóta azonban 103 milliós éves veszteségbe fordult.

Az átállás nemcsak a kéményseprő cégeknek okozott nehézségeket: az OKF-hez is sok feladat került. A szervezet korábban nem végzett ilyen ellenőrzéseket, így rászakadt a 4,5-5 milliósra becsült magyarországi kéményállomány 85-90 százalékos lakossági része. Így ki kellett alakítani a feladatellátási rendszert, valamint dolgozókat találni.

Ez utóbbi viszont kifejezetten nehéz feladat, épp a 2013-as jogszabályváltozás miatt. A 2000 forintban maximalizált ár miatt a kéményseprőcégek kétharmada megszűnt vagy jelentősen leépítette állományát. Ez pedig magával hozta azt, hogy a munka nélkül maradt kéményseprők közül sokan elhagyták a pályát, sokan pedig külföldön helyezkedtek el, általában más területeken - mondta Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szervezetének (KOSZ) elnöke a Napi.hu-nak.

Az OKF szerint viszont semmi baj, 550 kéményseprőt foglalkoztatnak, ami elegendő létszám. Bár ennek ellenére mégis sok kéményellenőrzést el kellett halasztaniuk tavaly év végén.