El sem kezdődött, máris vége a lakásépítési láznak

2017.02.01. 08:12 Módosítva: 2017.02.01. 18:31

Még be sem indult igazán, de máris látszik a lakásépítési boom vége: az érdekeltek szerint ha nem terjesztik ki a lakásáfa csökkentést 2019 utánra is, akkor befagyhat a telekpiac, és a beruházók csak azokat a projekteket indítják el, amelyek biztosan elkészülnek addigra, írja a Világgazdaság.

A lapnak nyilatkozó ágazati szakember szerint a budapesti lakásberuházások jelentős része pedig már eleve késésben van, a költségek is jelentősen emelkednek.

A Cordia beruházócég vezetője, Földi Tibor szerint ennek az az oka, hogy

  • egyrészt alig van lakásépítő generálkivitelező cég,
  • másrészt az önálló szakembercsapatokkal dolgoztató építtetők hamar szembesülnek azzal a tipikus problémával, hogy a függetlenül dolgozó alvállalkozók egymásra hárítják a hibákat,
  • és pénzügyi vita esetén egyszerűen levonulnak a terepről, jelentős időbeli csúszást okozva az újabb kivitelezőt kereső beruházónak.

További nehézség, hogy a beruházók szakemberek külföldre vándorlását megállítani hivatott építőipari béremelés, valamint az építőanyagok drágulása és az elszállt telekárak miatt ma 30 százalékkal drágábban épül meg ugyanaz a lakás, mint egy éve. Így már 620 ezer forint fölé ment az átlagos budapesti új lakások négyzetméterára.

Emellett pedig banki finanszírozást is egyre nehezebb kapni a projektekhez, és bonyolult építési engedélyeztetési eljárások pedig elriasztják a kezdő beruházókat.

A gondok miatt az utóbbi időben hiába nőtt meg az érdeklődés a lakásépítés iránt, 4800 olyan lakásról lehet tudni, amelyeket tavaly nem kezdtek el felhúzni, és csaknem 2500 olyanról, amely az építési engedélyig sem jutott el. Az biztos, hogy 3750 beígért lakás már nem készül el határidőre, a lefújt projektekben pedig 235 lakás megépítése hiúsul meg.

A drágulás, a lassúság és az egyéb problémák ellenére viszont kereslet az van. Tavaly 7065 új lakásra szerződtek a vevők, egyötödére előszerződéssel. Év végén 5100 eladó ingatlan szerepelt a kínálatban, ami jelzi, hogy van bővülési lehetőség a piacon, ezt a kínálatot fél év alatt felszívja a piac, idén 8-9 ezer új lakás találhat gazdára.

Viszont a Cordia szerint jövőre már aligha fognak építkezésekbe, hacsak a kormány év végéig nem dönt a lakásáfa 5 százalékos szinten tartásáról. A cég azt is közölte, hogy az ő beruházásaik nincsenek komoly késések.   • Hírek
  • Árfolyam