Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Heteken belül kiürülnek a gáztárolók

2017.02.01. 07:52

Néhány héten belül kiürülnek a magyarországi kereskedelmi gáztárolók, így a fogyasztást már csak a csekély mértékű hazai kitermelésből és a növekvő importból kell ellátni a tél utolsó napjaiban, írja a Napi.hu.

A lap szerint ennek az az oka, hogy az államosított gázcégek ősszel kevés földgázt tároltak be, illetve a tél lett hidegebb a számítottnál. Az energiahivatal viszont úgy véli, ennek ellenére nincs veszély, a stratégiai tartalék és a növekvő import garantálja az ellátásbiztonságot.

A Napi emlékeztet rá: a kormány 2013 márciusában 264 milliárd forintért vásárolta fel az E.On földalatti földgáztárolóit és gázkereskedő cégét. Mivel az ügylet üzletileg nem lehet igazán nyereséges a kormány mindig is az energiaellátás biztonságával indokolta a tranzakciót.

Ha pedig az energiabiztonságot a tárolók feletti állami kontrollal azonosítjuk, ahogy (amúgy nem túl helyesen) teszi azt a kormány, akkor végső soron mára totális biztonságban kellene lennünk. Mára ugyanis a kereskedelmi tárolók mellett a korábban törvénnyel kötelezett magáncégek által épített stratégia célú tározó is közvetlen állami befolyás alá került, vagyis megvalósult a teljes kormányzati kontroll a gáztározás felett.

Idén mégis a teljes kormányzati felügyelet mellett alakulhat ki az a rég nem látott helyzet, hogy tél vége előtt elfogynak a kereskedelmi készletek.

  • A földalatti gáztárolókba a fűtési szezon elejéig - október hatodikáig - 3,7 milliárd köbméter földgázt tároltak be. 
  • Január 23-án még 1,8 milliárd köbméter gáz volt a tárolókban,
  • ez a hideg miatt január 29-ére 1,5 milliárd köbméterre csökkent, amiben benne van a stratégiai tartalék is.
  • Az E.On-tól megvásárolt földalatti gáztárolókat, ezekbe összesen 4,43 milliárd köbméter földgáz fér el, de  vasárnap a töltöttségű szintjük rendkívül alacsony, 10 százalék alatti volt. Ráadásul ennek egy része már a stratégiai készletbe tartozik.
  • A stratégia tartalék - amely eredetileg ellátási zavarok, például az orosz-ukrán szállítások tartós leállítása esetére van - 655,8 millió köbméter.
  • A hétvégén 33,2 millió köbmétert vettek ki a tárolókból.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szerint nincs semmi gond, a fogyasztók igényeit nem csak a tárolókban elhelyezett gáz elégíti ki, hanem a folyamatos importból beérkező földgáz is. A gázimport a megállapodásoknak megfelelően zajlik, semmi sem utal arra, hogy a beszállítások biztonságát veszély fenyegetné. A biztonsági készlet mértékét a kormány 915 millió köbméter értékben határozta meg és ez a mennyiség rendelkezésre is áll. 

Ettől függetlenül lehet, hogy idén a stratégiai tárolókhoz kell majd nyúlni, aminek elsősorban az az oka, hogy a kereskedelmi tárolókat nem töltötték fel eléggé: októberben, a szezon előtt csak 45,5 százalékon volt a töltöttségi szintjük.