Heteken belül kiürülnek a gáztárolók

2017.02.01. 07:52

Néhány héten belül kiürülnek a magyarországi kereskedelmi gáztárolók, így a fogyasztást már csak a csekély mértékű hazai kitermelésből és a növekvő importból kell ellátni a tél utolsó napjaiban, írja a Napi.hu.

A lap szerint ennek az az oka, hogy az államosított gázcégek ősszel kevés földgázt tároltak be, illetve a tél lett hidegebb a számítottnál. Az energiahivatal viszont úgy véli, ennek ellenére nincs veszély, a stratégiai tartalék és a növekvő import garantálja az ellátásbiztonságot.

A Napi emlékeztet rá: a kormány 2013 márciusában 264 milliárd forintért vásárolta fel az E.On földalatti földgáztárolóit és gázkereskedő cégét. Mivel az ügylet üzletileg nem lehet igazán nyereséges a kormány mindig is az energiaellátás biztonságával indokolta a tranzakciót.

Ha pedig az energiabiztonságot a tárolók feletti állami kontrollal azonosítjuk, ahogy (amúgy nem túl helyesen) teszi azt a kormány, akkor végső soron mára totális biztonságban kellene lennünk. Mára ugyanis a kereskedelmi tárolók mellett a korábban törvénnyel kötelezett magáncégek által épített stratégia célú tározó is közvetlen állami befolyás alá került, vagyis megvalósult a teljes kormányzati kontroll a gáztározás felett.

Idén mégis a teljes kormányzati felügyelet mellett alakulhat ki az a rég nem látott helyzet, hogy tél vége előtt elfogynak a kereskedelmi készletek.

  • A földalatti gáztárolókba a fűtési szezon elejéig - október hatodikáig - 3,7 milliárd köbméter földgázt tároltak be. 
  • Január 23-án még 1,8 milliárd köbméter gáz volt a tárolókban,
  • ez a hideg miatt január 29-ére 1,5 milliárd köbméterre csökkent, amiben benne van a stratégiai tartalék is.
  • Az E.On-tól megvásárolt földalatti gáztárolókat, ezekbe összesen 4,43 milliárd köbméter földgáz fér el, de  vasárnap a töltöttségű szintjük rendkívül alacsony, 10 százalék alatti volt. Ráadásul ennek egy része már a stratégiai készletbe tartozik.
  • A stratégia tartalék - amely eredetileg ellátási zavarok, például az orosz-ukrán szállítások tartós leállítása esetére van - 655,8 millió köbméter.
  • A hétvégén 33,2 millió köbmétert vettek ki a tárolókból.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szerint nincs semmi gond, a fogyasztók igényeit nem csak a tárolókban elhelyezett gáz elégíti ki, hanem a folyamatos importból beérkező földgáz is. A gázimport a megállapodásoknak megfelelően zajlik, semmi sem utal arra, hogy a beszállítások biztonságát veszély fenyegetné. A biztonsági készlet mértékét a kormány 915 millió köbméter értékben határozta meg és ez a mennyiség rendelkezésre is áll. 

Ettől függetlenül lehet, hogy idén a stratégiai tárolókhoz kell majd nyúlni, aminek elsősorban az az oka, hogy a kereskedelmi tárolókat nem töltötték fel eléggé: októberben, a szezon előtt csak 45,5 százalékon volt a töltöttségi szintjük.