A piacról bérelne új kollégiumi ágyakat a Corvinus

2017.02.02. 10:11

A Budapesti Corvinus Egyetem új megoldással próbál kollégiumi férőhelyet biztosítani a külföldi diákoknak: piaci alapon venne bérbe férőhelyeket - írja az ingatlan.com friss elemzésében. 

Az állami kollégiumfejlesztési stratégiában szereplő adatokat alapján 2015-ben a budapesti kollégiumokban 32 százalékos volt a túljelentkezés, több mint 3 ezer diáknak nem jutott férőhely. A budapesti albérletárak emelkedése ugyan januárban megállt, de az átlagos havi bérleti díj így is 130 ezer forint, ami még 3-4 diák között megosztva is többszöröse az állami finanszírozású képzésben tanuló hallgatók 18 ezer forintos kollégiumi havidíjának.

A magyar diákokon felül az ideérkező külföldi diákokra is gondolniuk kell az egyetemeknek, országos összesítésben tízezres nagyságrendű a magyar intézményekben tanuló külföldi hallgatók száma. Az érkező amerikai diákok elhelyezését a Corvinus eddig Magyarországon nem megszokott lépéssel igyekszik megoldani: piaci alapon bérelne a kollégiumokra vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelő férőhelyeket. "A diákok vásárlóerejét figyelembe véve ez logikus lépés, hiszen egy-egy amerikai diák havonta 50-60 ezer forintot fizetne a férőhelyért" - értékelte az egyetem tervét Tiringer Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem Közgáz Campusának igazgatója.

A hosszabb távú kollégiumfejlesztési stratégia eredményeként Tiringer szerint javulhat a helyzet, a program részeként a Corvinus is épít egy új kollégiumot az egyetem közelében, két meglévő kollégiumot pedig felújít. Az ingatlan.com vezető elemzője szerint a kollégiumi férőhelyek számának növelése és a magántőkéből működtetett kollégiumok elterjedése együtt hosszabb távon konkurenciát jelenthet az albérletpiac diákokra specializálódott részének.