#AdiosStarbucks: Amerikai áruk bojkottjával fenyeget Mexikó

2017.02.02. 22:31

Valahol érthető, hogy az USA déli szomszédjánál nem túl nagy lelkesedéssel fogadták, hogy az új amerikai elnök

  • a kampánya során a mexikóiakat en bloc nemi erőszaktevőknek és tolvaj gazembereknek titulálta,
  • hivatalba lépése után az üres kampányígéretnek tűnő határfal megépítését rendelte el, aminek költségeit rá akarja hátékázni a mexikóiakra egy 20 százalékos extra védővám formájában,
  • majd felhívta a mexikói elnököt és üvöltözött vele egy sort.

A hangulat ennek megfelelően elég fagyos a határ déli oldalán, és míg a politikusok igyekeznek megbeszélni a dolgokat, a CNN helyszíni riportja szerint az átlagember a saját módszereivel máris elkezdte az ellenállást. A digitális korban a legkézenfekvőbb megoldás, hogy dühünket a Facebookon vagy a Twitteren adjuk ki, és ezt teszik a mexikóiak is. Több amerikai nagyvállalat termékeinek bojkottjára felszólító kampány indult el a napokban: a McDonald's, a Starbucks, a Coca-Cola és a Walmart az első számú célpont.

170202083054-mexico-trump-pinata-genoveva-de-la-cruz-780x439

Egyelőre az #AdiosStarbucks és #AdiosProductosGringos hashtagek bizonyulnak a legnépszerűbbnek, hiába sietett megvédei magát pl. a Starbucks és tette közzé, hogy a mexikói részlegük mexikói kézben van és 7000 helyi alkalmazottal dolgoznak, a Twitter nem az észérvek terepe (Trump is itt kommunikál, nem véletlenül). A bojkott gesztusértékű, de ennél többet nem lehet többet várni tőle, a holnap reggel irodába tartó titkárnő ugyanúgy meg fogja venni a félzsíros tejjel felöntött koffeimentes lattét, mint két hete, de ha nem, az sem fogja bedönteni a Starbucks mérlegét.

Akiknek viszont konkrétan árthat, az a helyi munkaerő, akik, ha a forgalom megcsappan, tuti megtapasztalják milyen is az, amikor egy multi költséget csökkent hétfőről keddre virradóan. Jobb megoldásnak tűnik a Trump alakú piñaták, azaz papírmasé bábuk vásárlása, majd az öltönyös, sárgára festett, béna hajjal kiegészített bábu szétverése. A feszültség levezetésére ez is tökéletesen alkalmas, igaz, egyre kevesebb van belőlük, mert tucatjával viszik az emberek.