Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Emelni akarják a kenyér árát

2017.02.02. 17:58

Elkerülhetetlen a kenyér árának emelése: ezt a Magyar Pékszövetség jelentette be egy Budapesten rendezett megbeszélés után, ahol a sütőipar szereplői találkoztak a kiskereskedelmi áruházláncokkal. A találkozón részt vett Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára is, olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Szilágyi Péter, a Magyar Pékszövetség tanácsadója szerint a sütőipari vállalkozások helyzete évek óta tarthatatlan, árbevétel-arányos bruttó jövedelmezőségük két százalék körül alakul, így pedig lehetetlen korszerűsíteni.

Az is elhangzott, hogy az EU-ban csak Bulgáriában alacsonyabb a kenyér ára. Magyarországon átlagosan 0,88 euróba kerül egy kiló, míg az EU-s átlag 2,1 euró.

A megbeszélésre az összes kiskereskedelmi áruházláncot meghívták, de csak a CBA, a Coop és a Tesco jött el. A láncok képviselői azt mondták, hogy megértik a problémákat és nyitottak a tárgyalásokra.

A kenyér árának emelése már egy ideje napirenden van, novemberben arról írtunk, hogy akár 30 százalékos emelés is jöhet.