Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lázár ki akarja zavarni a Sopronit a boltokból az Igazi Csíki sör miatt

2017.02.03. 10:28

Már nem csak a jelenlegi kultúránkat, hanem a történelmünket is a Lixid Project Kft. 2014 óta gyártott söre, az Igaz Csíki Sör nevű termék képviseli. Legalábbis úgy tűnik, hogy Hódmezővásárhely vezetése szerint, számol be a Vásárhely24.com. Ezért ők is harcolnának a Heineken ellen, Lázár János pedig támogatja őket ebben. 

Arcátlan bírósági támadás a történelmünk ellen

Egészen pontosan Bálint Gabriella városi képviselő a legutóbbi ülésen elmagyarázta, hogy a török hódoltság idején Erdély és a Székelyföld volt a magyar kultúra őrizője, az itt élők voltak hivatottak ápolni a magyar hagyományokat.

Mindezen örökség ellen indított "arcátlan támadást" a romániai bíróság, amikor egy márkavita végén nem engedték, hogy a Heineken bejáratott Ciuc (Csíki) söre mellé Igazi Csíki Sör néven indítson saját bizniszt a félig szintén holland, zavarosabb hátterű Lixid Project. Ezért a hódmezővásárhelyieknek bojkottálniuk kell a Heineken termékeit.

Lázár kérne valamit a boltosoktól

Az ülésen ott lévő Lázár János miniszterelnökségi miniszter ezt helyeselte, szerinte a városvezetésnek meg kell fogalmaznia egy fajsúlyos kiadványt melyben bojkottra szólítják fel a helyi polgárokat, egyúttal

felkérik a vásárhelyi vendéglátósokat és kereskedőket, hogy lehetőség szerint többé ne forgalmazzák a cég termékeit.

Ha a hódmezővásárhelyiek kiszolgálják Lázár János elvárásait, akkor gyorsan eltűnhet a városból a Sopronitól a Zlaty Bazanton át a Krušovicéig több ismertebb magyarországi sörmárka. Az önkormányzat jó eséllyel nem győzött helyeselni, mert már a következő ülésen a nyilvánosság elé vinnék a Heinekent kipateroló kiáltványt. 

Péternek volt egy ravasz terve

Koszó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere viszont még rafináltabb róka volt: ő még azt is hozzátette, hogy úgy lehetne segíteni a Igazi Csíki Sörön és a bennük megtestesült teljes székely kultúrán, ha elviszik helyből a gyárat és Hódmezővásárhelyen gyártják tovább a sört. A Hódmezővásárhelyről gyártott székely kultúra önmagában ügyes ötlet lehet, de valahogy majd azt is meg kell oldani a márkaimázshoz, hogy csíki vizet is hozzanak majd hozzá. 

A Lixid Projekt egyébként a mostani ítélettől még más néven lefőzheti ugyanezt a sört is akár, csak nem hívhatja más nyelven se Csíkinek a sörét, ahogy mondjuk itthon se gyárthatnánk Niké cipőt. Főznek is egyébként Székely márkájú sört is, csak az sokkal kevésbé lett sikeres márkanév, mint a nagyobb helyi riválisára hasonlító. A nagyjából 140 főt foglakoztató cég honlapja egyébként péntek reggel már nem is működött. 

Korábban már a Jobbik is felszólította a híveit, hogy bojkottal büntessék a Heinekent. Kis késéssel Boldog István, mezőtúri fideszes képviselő is csatlakozott ehhez. Nála külön érdekes, hogy pont a térségében, 30 éve van sörfőzde Martfű mellett, ami éppenséggel a Heinekené.

Péntek délután a holland nagykövetség is megszólalt a témában, Elzo Molenberg nagykövet-helyettes azt mondta az Indexnek, hogy itt két cég belügyéről van szó, amiben nincs helye politikának. "Ami itt történik, az nem jogállam, hanem valami más" - kommentálták a mai nap fejleményeit.