Új szintre lépett a kormány nemzetközi pálinkaháborúja

2017.02.03. 16:18

A péntek délutáni derült égből váratlan villámcsapásként érkezett a hírügyeletbe Fazekas Sándor közleménye, amely a "Piros László mondjon le!" címet kapta a kormány internetes oldalán

A földművelésiügyi miniszter szerint Piros László (aki nem azonos azzal a Piros Lászlóval, aki az MSZMP belügyminisztereként az 56-os forradalom után Gerő Ernővel a Szovjetunióba diszidált) 

érdemtelenné vált a Magyar Pálinka Lovagrend vezetésére, a pálinka szakmai képviseletére!

Fazekas Sándor
Fazekas Sándor
Fotó: Illyés Tibor

Az ügy előzménye, hogy az erdélyi pálinkafőzők megkérték a Földművelésügyi Minisztériumot, hogy ők is használhassák a pálinka nevet a termékükre. Jelenleg nem használhatják, mivel a pálinka név eredetvédettséget élvez, és csak Magyarország valamint négy osztrák tartomány használhatja. 

A minisztérium többször egyeztetett az Erdélyi Pálinka Lovagrend, valamint a Pálinka Nemzeti Tanács képviselőivel, a szaktárca által kidolgozott megoldási javaslatokról pedig a kormány dönt majd. 

Piros László, a magyar pálinkakészítők által 2004-ben létrehozott Magyar Pálinka Lovagrend elnökeként névbitorlónak nevezte, és feljelentéssel fenyegette meg az Erdélyi Pálinka Lovagrend tagjait. Ez pedig nagyon nem tetszik Fazekas Sándornak.

Trianon után népünk harmada Magyarország határain kívül rekedt. A kormány azonban folytatja a határokon átívelő nemzetegyesítés programját. Ennek jegyében óvja az össznemzeti érdekeket, segíti a magyarság gasztro-kulturális hagyományainak továbbörökítését. Az erdélyi és délvidéki nemzetrészeknél is

- zárult a miniszter közleménye.