Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Valakik iszonyúan jól járnak a vizes vb-vel

D  YT20170203030
2017.02.05. 05:30

Júliusban két nagyszabású sporteseményt is rendeznek Budapesten (illetve az agglomerációban lévő Mogyoródon): a hónap második felében a két hétig tartó vizes világbajnokságot, valamint a hónap utolsó hétvégéjén Forma-1-es futamot. Azt már régóta lehet sejteni, hogy ebben az időszakban (különösen akkor, amikor a két program között időbeni átfedés is van) hatalmas tolongás lesz a budapesti szálláshelyeken.

Most viszont már látszik is, hogy a szállásadók hogyan készülnek a rendezvényekre (amikre az uszodák még csak nyögvenyelősen, a Hajós uszoda átépítését például még csak a napokban kezdték el, holott már tavaly őszre tervezték): áremelésekkel. Méghozzá nem is akármilyen mértékűekkel.

A hotelekben már most alig van szabad hely, pedig van szálloda, ahol 35 százalékos felár van erre az időszakra, de a hostelek és az Airbnb-sek sem tétlenkednek – derül ki Az Utazó magazin összeállításából. A turisztikai lap körképe szerint egy Erzsébet térnél lévő garzon a vébé előtti héten (július 6-13. között) hét éjszakára 72 ezer forintba kerül, de 14-től, a vébé napjától már 18 százalékkal drágább, 85 ezerbe kerül egy hétre.

A Gozsdu udvarnál egy lakás július közepén egy hétre 143 ezerbe, a hónap utolsó hét napjára (ebbe már az F1 is beleesik) 219 ezerbe kerül – ez 53 százalékos áremelést jelent. A legdurvább áremelést, nem meglepő módon, a még épülő Dagály közelében találták: ott egy négyszemélyes lakás

július 14-e előtt 104 ezer forintba kerül egy hétre, akkortól viszont 310 ezer forintot kell érte fizetni.

A hosteleknél a kétszeres drágulás a rekord: egy belvárosi hostel a 454 dolláros heti szobaárát emeli 1004 dollárra július utolsó hetében. Ettől alig marad el az a hetedik kerületi hostel, amely a vizes vb és az F1 hetére 554 dollárért (160 ezer forintért) adja a július első felében még 336 dolláros (98 ezer forintos) szobáját.

Ehhez képest, arányaiban legalábbis, visszafogott az a belvárosi, dunai panorámás hotel, amely a sportesemények előtti 322 ezer forintos heti árát nagyjából 30 százalékkal 420 ezerre emelte. Igaz, a csaknem félmilliós heti díj sem tűnik riasztónak: a lap cikke szerint már most nincs üres szobájuk július második felére.