Albert, Lipót
3 °C
12 °C

A budapestiek a leggazdagabbak

GettyImages-512449522
2017.02.06. 07:58

Messze a budapestiek a leggazdagabbak Magyarországon: egy átlagos fővárosi nettó vagyona 17,3 millió forint, de országos szinten háromszoros eltérések is vannak. Az Észak-Alföldön mindössze 5,5 milliós átlagot mértek a statisztikusok; a vagyon nagysága pedig nemcsak a földrajzi régiótól függ, hanem a háztartás méretétől is, írja a Világgazdaság.

A magyarok vagyoni helyzete a KSH egy most közzétett kutatásából derült ki, amelyet még 2014 végén készítettek. Nem meglepő módon az országban elég nagy különbségek vannak a vagyoni téren mind az egyéni, mind a háztartásokra vetített vagyont nézve:

  • Budapesten 28 millió forint volt a háztartások átlagos nettó vagyona, egy főre vetítve 17,3 millió forint. 
  • Közép-Magyarországon a háztartások átlagos nettó vagyona 26,1 millió forintot, egy főre vetítve 15,3 millió forintot tett ki.
  • A második leggazdagabb régióban, a Nyugat-Dunántúlon egy főre vetítve átlagosan 10,4 millió forintjuk van az embereknek.
  • A legszegényebb régió az Észak-Alföld, ahol a háztartások átlagosan 10,4 millió forintos, fejenként 5,5 millió forintos vagyonnal bírnak.

A felmérésből az is kiderült, hogy ahol stabilan van munkájuk az embereknek, ott nagyobb a vagyon mérete.

És arra is fény derült, hogy a gyermeket nevelők átlagosan vagyonosabbak, mint a gyermektelen háztartások: előbbiek 19,3, utóbbiak 14,3 milliós vagyonnal bírnak. Az egy főre eső vagyonban viszont természetesen a gyermektelenek állnak jobban 7,9-4,9 millió arányban.

A leghátrányosabb helyzetben a gyermeküket egyedül nevelő szülők voltak: ahol egy felnőtt és egy gyermek élt együtt, ott az egy főre jutó átlagos vagyon 3,5 millió forintot tett ki. A gyermekes háztartások közül a legnagyobb vagyonnal a 2 felnőtt, 1 gyermek típusú háztartások rendelkeztek.

Borítókép: Getty Images Hungary / Bloomberg

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?