Virgil
0 °C
3 °C

A budapestiek a leggazdagabbak

GettyImages-512449522
2017.02.06. 07:58

Messze a budapestiek a leggazdagabbak Magyarországon: egy átlagos fővárosi nettó vagyona 17,3 millió forint, de országos szinten háromszoros eltérések is vannak. Az Észak-Alföldön mindössze 5,5 milliós átlagot mértek a statisztikusok; a vagyon nagysága pedig nemcsak a földrajzi régiótól függ, hanem a háztartás méretétől is, írja a Világgazdaság.

A magyarok vagyoni helyzete a KSH egy most közzétett kutatásából derült ki, amelyet még 2014 végén készítettek. Nem meglepő módon az országban elég nagy különbségek vannak a vagyoni téren mind az egyéni, mind a háztartásokra vetített vagyont nézve:

  • Budapesten 28 millió forint volt a háztartások átlagos nettó vagyona, egy főre vetítve 17,3 millió forint. 
  • Közép-Magyarországon a háztartások átlagos nettó vagyona 26,1 millió forintot, egy főre vetítve 15,3 millió forintot tett ki.
  • A második leggazdagabb régióban, a Nyugat-Dunántúlon egy főre vetítve átlagosan 10,4 millió forintjuk van az embereknek.
  • A legszegényebb régió az Észak-Alföld, ahol a háztartások átlagosan 10,4 millió forintos, fejenként 5,5 millió forintos vagyonnal bírnak.

A felmérésből az is kiderült, hogy ahol stabilan van munkájuk az embereknek, ott nagyobb a vagyon mérete.

És arra is fény derült, hogy a gyermeket nevelők átlagosan vagyonosabbak, mint a gyermektelen háztartások: előbbiek 19,3, utóbbiak 14,3 milliós vagyonnal bírnak. Az egy főre eső vagyonban viszont természetesen a gyermektelenek állnak jobban 7,9-4,9 millió arányban.

A leghátrányosabb helyzetben a gyermeküket egyedül nevelő szülők voltak: ahol egy felnőtt és egy gyermek élt együtt, ott az egy főre jutó átlagos vagyon 3,5 millió forintot tett ki. A gyermekes háztartások közül a legnagyobb vagyonnal a 2 felnőtt, 1 gyermek típusú háztartások rendelkeztek.

Borítókép: Getty Images Hungary / Bloomberg