Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Óriásokkal versenyzünk az olimpiáért

2017.02.06. 16:07

Még a legkonzervatívabb becslés alapján is hatalmas vállalásnak tűnik az magyar olimpiarendezés a többi pályázathoz képest.

Az ábrán az látszik, hogy a 2024-es olimpiára pályázó országok teljes GDP-jéhez mérten az olimpiarendezés tervezett költsége Magyarország esetében a legnagyobb: még akkor is a teljes magyar GDP nagyjából 2,28 százalékát teszi ki, ha kiinduló árnak a PricewaterhouseCoopers hatástanulmányában becsült 774 milliárdot vesszük.

Ebbe viszont az út- vasút- reptéri, hotel- és egyéb hasonló infrastrukturális költségeket nem számolták bele, illetve nincs benne a korrupció és a sima költségtúllépés sem. Mindezekkel együtt bőven a GDP 6-8 százalékánál tarthat a végleges költség.

Ehhez képest a többi induló országnak, az USA-nak és Franciaországnak egy ilyen kiadás kevésbé üt be, mindkét ország esetében bőven a teljes GDP egy százalékánál kevesebbet tesznek ki a tervezett költségek.