Árpád
-2 °C
3 °C

Újabb százmilliókat költenek a Kossuth térre

2017.02.06. 08:09

Hiába épül-szépül évek óta a Kossuth tér, a felújításból sosem lehet elég. Az állam ugyanis most egy új projektcégek alapított a nemzet főtere és környéke további felújítására, ami első körben félmilliárdba kerül, de lesz ez még több is.

A Világgazdaság cikke szerint SIP Steindl Imre Programiroda Nonprofit Zrt. néven jegyezte be a cégbíróság a budapesti Kossuth tér épületeinek felújítását menedzselő céget. Az induláshoz 505 millió forint közpénzt kapott a kiemelt állami projektcég, amelynek a tulajdonosi jogait az Országgyűlés Hivatala (OH) gyakorolja.

A megfontolás az volt, hogy "a Kossuth tér átalakítását is az OH vezényelte le, és azzal harmonizálva, ahhoz méltóan végezzék el a környező, állami tulajdonú épületek és környezetük felújítását" - mondta a lapnak Such György, a hivatal főigazgatója.

A gyakorlatban ez a cég fogja menedzselni a Kossuth tér felújításával kapcsolatos beruházásokat, a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítését ugyanúgy, mint a kivitelezők tendereztetését, később pedig ez a cég üzemelteti majd az épületeket is.

A nemzet főterére eddig becslések szerint 31 milliárd forintot költöttek el, de az építkezések még bőven tartanak, és a kormány Várba cuccoltatása, illetve a Néprajzi Múzeumnak a Városligetbe százmilliárdokból építendő múzeummonstrumokba való költöztetési folytán még folytatódni fognak. Így például a Földművelésügyi Minisztérium épületeit és az egykori Kúria épületét is át akarják építeni, és a Néprajzi Múzeum épülete is új funkciót kapna.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?