Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az OLAF talált még egy 770 milliós csalást is

2017.02.07. 10:42

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) feljelentése nyomán kellett nyomoznia a Fővárosi Főügyészségnek, amely végül a megkapott információk alapján vádat is emelt. 

Egy csoport ugyanis viszonylag számottevő uniós pénzt ellopott, kamupapírokkal. A trükk lényege az volt, hogy négy uniós pályázaton is elindult a főszervező azzal, hogy új csomagolóipari gépekre ruházna be. Erre kapott is rengeteg pénzt, a valóságban azonban csak átfestette a meglévő papírzacskó gyártó gépeit, vagy a legkopottabb alkatrészeket kicserélte.

A másodrendű vádlott pedig gyártott hozzá neki hamis papírokat. Összesen 770 millió forint közpénzt csalt el így Magyarországtól, ebből 630 millió volt uniós pénz, a többi költségvetési. 

Az OLAF 2011 szeptembere óta tartó ellenőrzése 2005-től vizsgálta a csoport gyanús pályázatait. A nyomozásuk eredményét megküldték az ügyészségnek, aztán a NAV is nyomozott még, ennek a végén lépett mostanra az ügyészég.