Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

1 800 000 000 000 eurót hozhat az EU-nak a brexit

2017.02.08. 16:46 Módosítva: 2017-02-08 16:46:52

A brexit miatt nagy-britanniai vagyonuk közel ötödét, mintegy 1,8 ezer milliárd eurót helyezhetnek át az Európai Unió megmaradó 27 tagállamába a nemzetközi nagybankok, legalábbis a Bruegel mértékadó brüsszeli agytröszt szerint.

A kutatóintézet elemzésében arra jutott, hogy ennek kapcsán tízezer bankszektorbeli, illetve további húszezer ahhoz kapcsolódó szolgáltatásszektorbeli állás szűnhet meg Nagy-Britanniában.

Jelenleg ugyanis Nagy-Britannia a kontinens vállalati banki központja, tehát jellemzően itt székelnek azok a pénzintézetek, amelyek cégeknek nyújtanak szolgáltatásokat. Olyannyira, hogy most az európai piacon belül 90 százalékos a londoni pénzügyi szektor részesedése a nem lakossági szegmensben. 

Ha a britek kilépnek az EU-ból, és nem sikerül megállapodniuk arról, hogy továbbra is akadálymentesen hozzáférjenek a banki szolgáltatási piachoz az EU-ban, akkor ezt az üzletágat át kell majd lapátolni a kontinensre. 

Persze azért az EU-nak is lenne bőven dolga ebben az esetben, hiszen a brit bankszektor jóval hatékonyabb, mint a kontinentális, ezért az uniós országokban romolhat a pénzügyi szféra hatékonysága. Ezért fel kellene gyorsítaniuk a bankunió létrehozását, integrált uniós piacot kellene létrehozniuk a pénzügyi szolgáltatások terén, mivel e tekintetben eléggé el vannak maradva, írja a Bruegel.