1 800 000 000 000 eurót hozhat az EU-nak a brexit

2017.02.08. 16:46 Módosítva: 2017.02.08. 16:46

A brexit miatt nagy-britanniai vagyonuk közel ötödét, mintegy 1,8 ezer milliárd eurót helyezhetnek át az Európai Unió megmaradó 27 tagállamába a nemzetközi nagybankok, legalábbis a Bruegel mértékadó brüsszeli agytröszt szerint.

A kutatóintézet elemzésében arra jutott, hogy ennek kapcsán tízezer bankszektorbeli, illetve további húszezer ahhoz kapcsolódó szolgáltatásszektorbeli állás szűnhet meg Nagy-Britanniában.

Jelenleg ugyanis Nagy-Britannia a kontinens vállalati banki központja, tehát jellemzően itt székelnek azok a pénzintézetek, amelyek cégeknek nyújtanak szolgáltatásokat. Olyannyira, hogy most az európai piacon belül 90 százalékos a londoni pénzügyi szektor részesedése a nem lakossági szegmensben. 

Ha a britek kilépnek az EU-ból, és nem sikerül megállapodniuk arról, hogy továbbra is akadálymentesen hozzáférjenek a banki szolgáltatási piachoz az EU-ban, akkor ezt az üzletágat át kell majd lapátolni a kontinensre. 

Persze azért az EU-nak is lenne bőven dolga ebben az esetben, hiszen a brit bankszektor jóval hatékonyabb, mint a kontinentális, ezért az uniós országokban romolhat a pénzügyi szféra hatékonysága. Ezért fel kellene gyorsítaniuk a bankunió létrehozását, integrált uniós piacot kellene létrehozniuk a pénzügyi szolgáltatások terén, mivel e tekintetben eléggé el vannak maradva, írja a Bruegel.