Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Miniszterelnökség is keményen beleszállt a Heinekenbe

2017.02.08. 20:50

Az utóbbi idők talán legnagyobb marketingfogása, ahogyan a korábban viszonylag ismeretlen Igazi Csíki Sör nemzetpolitikai szintre emelte a román Heinekennel folytatott banális márkavitáját. Hogy aztán végül a magyarság történetének legbetiltottabb sörévé válva napokig tematizálja a magyar közéletet.

A Lixid Project Kft. néhány éve piacra dobott, székelységében megtámadni vélt terméke azóta úton van a karcagi birkapörkölt és a Herendi porcelán szegélyezte hungarikumok elitklubja felé, a jobbikos és fideszes képviselők kisebb diplomáciai zűrt kavarva váll-vállvetve hirdettek bojkottot a trianoni sebekbe sót szóró Heineken ellen, sőt már tüntetést is tartottak a napokban az Igazi Csíki Sör miatt.

Szerdán pedig végre a Miniszterelnökség is megtörte a hallgatást: úgy érezte, hogy itt az idő, hogy Magyarország a legmagasabb szinten is állást foglaljon az Igazi Csíki Sör (Tiltott Igazi Sör) ügyében. A Pesti Srácok nevű lapnak adott válaszukban lényegében azt sugallják, a Heinekennek nem kellene foglalkoznia olyan apró-cseprő jogi ügyekkel, mint hogy ők már hamarabb levédtek egy a Csíki Sörhöz egészen hasonló márkanevet.

A tárca szerint senki nem gondolhatja komolyan, hogy egy kis erdélyi sörmanufaktúra piaci kockázatot jelenthet a Heinekennek. Ahogy szerintük azt sem gondolhatja senki komolyan, hogy a Heineken ne tudná, mit jelent a román hatóságok előtt magyarnak lenni, Erdélyben magyar terméket gyártani. "A Heineken mindennek ellenére a román hatóságokkal együttműködésben ellehetetlenít egy magyar márkát."

Majd kissé zavarba ejtő módon a magyar Heineken néhány éve a kormánnyal kötött stratégiai partnerségét hozzák elő, meg hogy abban a cég nem is kapott felhatalmazást ilyenekre. (Mármint itt alighanem arra gondolnak, hogy nem volt a magyar kormánytól felhatalmazásuk arra, hogy a román Heineken a bíróság előtt érvényesítse a jogait.)

"Ez elfogadhatatlan, a két évvel ezelőtt megkötött stratégiai partnerség erre nem adott felhatalmazást a cégnek. A Heineken hozzáállását minősíti, hogy a Magyar Kormánnyal együttműködési megállapodást köt, majd Romániában méltatlan eljárást folytat egy magyar márka ellen" – fogalmaz a Miniszterelnökség, legalábbis a Pesti Srácok szerint.