Milliárdokkal húzhatta le ügyfeleit az óbudai pénzügyi cég

D ABA20100521012
2017.02.08. 08:10 Módosítva: 2017.02.08. 17:55

Frissítés: Piacfelügyeleti vizsgálat indult

Megkeresésünkre az MNB közölte, egy közelmúltbéli ügyfélbejelentés nyomán piacfelügyeleti vizsgálatot folytat az FX Loop Investment Kft.-vel szemben. Azt írják, hogy a jegybank már piacfelügyeleti vizsgálata kezdetekor haladéktalanul figyelmeztetést jelentetett meg internetes honlapjának Figyelmeztetések menüpontjában arról, hogy a társaság az MNB által nem felügyelt intézmény, azaz nem rendelkezik pénzügyi tevékenység végzésére vonatkozó engedéllyel. A vizsgálat gyanúja szerint a társaság jogosulatlan szolgáltatást végezhetett, konkrétan kölcsönt fogadott el ügyfelektől. Tévesek tehát azok a korábbi hírek, amelyek valamiféle tiltott befektetési szolgáltatással hozták összefüggésbe a társaság tevékenységét;

A jogosulatlan, engedély nélküli tevékenységek kockázataira – többek között arra, hogy azokat az MNB nem felügyeli, illetve, hogy azokra nem terjednek ki a betét- és befektetővédelmi garanciarendszerek sem – a jegybank korábban számos alkalommal felhívta a figyelmet. Az MNB most ismételten hangsúlyozza a fogyasztók számára, hogy egy-egy szolgáltatás, termék igénybe vétele előtt mindig előzetesen ellenőrizzék, hogy az adott szolgáltató rendelkezik-e pénzügyi tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, és így szerepel-e a jegybank Piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásában. Az MNB ügyfélszolgálata, a megyeszékhelyeken működő Pénzügyi Tanácsadó Irodái, illetve internetes honlapja igény esetén minden szükséges tájékoztatást megadnak ennek kapcsán a szerződésük megkötése előtt érdeklődőknek.

Egy budapesti pénzügyi cég hónapok óta nem fizeti ki az ügyfeleit, hiába kérik vissza a pénzüket - írja a Blikk. A lap információi szerint egy óbudai vállalkozásról van szó, az Index úgy értesült, a cég neve FX Loop Investment Kft., ami honlapja alapján látszólag brókertanfolyamokkal húzza be az embereket, és szerepel is az MNB figyelmeztetési listáján. Ügyfelei mintegy kétszázan lehetnek, a betétként összegyűjtött pénz pedig milliárdos nagyságrendű. 

A panaszosok közül már van, aki egy éve nem kapja vissza a pénzét, ezért piramisjátékot gyanítva közösen feljelentést tettek a III. kerületi rendőrségen. Ott azonban azt javasolták nekik, indítsanak polgári peres eljárást, mivel nem találtak bűncselekményre utaló jelet. 

A cég a jelek szerint továbbra is működik, a honlapján brókertanfolyamokat hirdet, a károsultakkal kapcsolatot tartó cégalapítót azonban nem tudták elérni az újságírók telefonon.

Borítókép: Óbuda látképe (MTI / Manek Attila)