Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

11 év börtönt kapott korrupcióért egy kínai gyárigazgató

2017.02.09. 10:30 Módosítva: 2017-02-09 11:02:41

Kínában korrupciós bűncselekmények miatt börtönbüntetésre ítélték az egyik legnagyobb állami autógyártó vezetőjét - írja a Reuters a kínai központi tévécsatorna csütörtöki híradása alapján. Hszü Csien-ji, a China FAW Group Corp korábbi elnöke a bíróság szerint 12,2 millió jüan (több mint fél milliárd forint) vesztegetési pénzt fogadott el.

Hszü Csien-ji, aki korábban az autógyári pozíciója mellett az uralkodó párt titkára is volt az északkeleti Csilin tartományban, aránylag enyhe ítéletet kapott a bűncselekmény nagyságrendjéhez képest, mert a bíróság szerint együttműködő volt, vallomást tett, és segített a korrupciós pénz visszajuttatásában.

Hszü elleni ítélet illeszkedik a kínai hatóságok az utóbbi években látható törekvésébe az országban jellemző elképesztő mértékű korrupció visszaszorításra. Hszi Csin-ping, a kínai elnök már pozíciójának 2013-as elfoglalásakor figyelmeztetett, hogy mostantól utána mennek a magas beosztású, korrupt üzletembereknek és politikusoknak.