Olivér
4 °C
8 °C

Furcsa szervezet kapott 220 milliót a Miniszterelnökségtől, hogy erősítse a felvidéki magyar romák identitását

2017.02.09. 09:51

"A felvidéki magyar romák identitástudatának megerősítése, a helyi termékek piaci pozíciójának megerősítése és a fiatal magyar családok közösségi önszerveződésének előmozdítása" - ez a Libertate nevű szlovák szervezet célja, amelyet a Miniszterelnökség 220 millió forinttal támogatott meg legutóbb.

A Libertate viszont eddig nem sokat tett le az asztalra, sőt egy kis rejtély is övezi, a Paraméter.sk szerint legalábbis amikor felkeresték a Libertate székhelyét Somorján, senkit nem találtak ott, a szlovák belügyminiszter szerint a társulás frissen alakult, mindössze egyetlen tagból áll, az ő kiléte azonban ismeretlen. Honlapja nincs.

img 7111
Fotó: Parameter.sk

Megkerestük a Miniszterelnökséget, hogy megkérdezzük, miért támogatták ezt az alig ismert szervezetet. A tárca kérdésünkre elmondta, a Nemzetpolitikai Államtitkárság feladata a határon túli magyarság megtartása, identitástudatuk megőrzése, ezért kiemelten fontosnak tartja az ehhez hozzájáruló szervezetek támogatását, segítését. A Szlovákia területén élő magyarság közösségi tudatának, identitásának erősítése érdekében részesült támogatásban a Libertate is.

A szervezet egyedi kérelem elbírálása szerint részesült támogatásban, nemzetpolitikai forrásból. Azt írták, hogy a pályázat elbírálása minden támogatás esetében hasonló szempontok szerint zajlik, és a Libertate a szerződéskötéshez szükséges feltételeknek eleget tett.

"A támogatás elszámolása más szervezetekkel megegyező módon, a velük kötött szerződés értelmében történik, tartalmi és pénzügyi elszámolás benyújtásával" - írták.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?