Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

A pápához fordulnak a magyar kéményseprők

D  AS20101011019
2017.02.09. 09:11

Őszentségéhez fordulunk mindazok lelki üdvéért, akik ennek a felelőtlenségnek estek és eshetnek áldozatául, tudva, hogy Ferenc pápa legalább nem tagadja meg tőlünk az imát

– írja közleményében a Kéményseprők Országos Szakszervezete (KOSZ). A kéményseprők azért folyamodnak az egyházi méltósághoz, mert úgy érzik, a magyar hatóságok nem hallgatják meg a hivatalos úton tett panaszaikat azzal kapcsolatban, hogy életveszélyesen kevés kéményseprő dolgozik az országban.

Ahogy azt korábban írtuk, a KOSZ szerint abban a 17 megyében, amelyekben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) felel tavaly július óta a kémények biztonságának ellenőrzéséért, legalább 2530 kéményseprőt kellene még alkalmazni megyénként, hogy minden kéményt ellenőrizni tudjanak. A kéményseprőhiány miatt tavaly kb. 600 településen nem is járt kéményseprő, ahol így nő a rossz kémények miatti balesetek lehetősége. 

A szakszervezet közleménye szerint 2016. december elején a „súlyos szakmai hiányosságok és jogszabálysértések miatt” közérdekű bejelentőként az OKF hatósági felügyeletéhez fordult, a 30 napos határidő leteltével viszont semmilyen visszajelzést nem kaptak. 

Feltételezzük, hogy a hatóság is a Gergely-naptárt használja, sokkal inkább következtetünk ebből nemtörődömségre, de az is lehet, hogy a megnövekedett számú CO-mérgezések és kéménytüzek kötik le minden erejüket

– írja a közlemény. A kéményseprők most az alapvető jogok biztosához fordulnak, és mivel további ötletük nincs, hogy „a magyar családok védelmében" kit kereshetnének fel, a kéményseprők nagy barátját, Ferenc pápát kérik, hogy imádkozzon értük.

(Borítókép: : Kéményseprők kéményt ellenőriznek Budapesten VII. kerületi Király utcában. Fotó: MTI/Kovács Tamás)