Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rekordot döntött a magyar külkereskedelem

2017.02.09. 10:43

A külkereskedelmi termékforgalom 9,978 milliárd euró (3107 milliárd forint) többlettel zárta a tavalyi évet a 2015-ös 8,595 milliárd euró után - derül ki KSH friss adataiból. Ez a külkereskedelmi mérleg szempontjából történelmi csúcsot jelent. 

A kivitel euróban 3,1, a behozatal 1,7 százalékkal nőtt és 93,274, illetve 83,295 milliárd euró volt. Az éves exporttöbblet a 10 milliárd eurót is meghaladhatta volna, de végül nem így lett: a decemberi 556 millió euró aktívum 82 millióval kisebb lett az egy évvel korábbinál, mert az import 9,9 százalékos növekedése meghaladta az export 7,7 százalékos ütemét.

A decemberi kiviteli többlet 2015 augusztusa óta a legalacsonyabb volt. A tavalyi év utolsó hónapjában a kivitel 75 százaléka Európai Unió többi országába irányult és a behozatal 76 százaléka onnan érkezett. Forintban számolva a tavalyi export értéke 3,7, az importé 2,3 százalékkal haladta meg az előző évit. A forint és az euró adatok különbségét az magyarázza, hogy a forint árfolyama az euróval szemben 0,5, a dollárhoz képest 0,7 százalékot gyengült tavaly 2015-höz viszonyítva. 

2017-ben a Portfolio elemzése szerint a többlet zsugorodására számíthatunk, mert a belföldi felhasználás gyorsabban fog bővülni a GDP-nél, ami az import dinamikusabb növekedésével jár együtt. A fogyasztás emelkedését a munkaerőhiány, a járulékcsökkentés, a hatósági döntések miatt gyorsuló bérkiáramlás, és a hitelezés hajtja majd. A beruházásokat pedig az uniós források felpörgése, illetve a lakossági ingatlankereslet bővülése húzza.