Jenő
-2 °C
6 °C

Rendesen megpörgették a paksi atomot

2017.02.09. 13:22

Termelési rekordot döntött tavaly a Paksi Atomerőmű, a létesítmény a 2016-os év folyamán 16 053,9 gigawattóra áramot állított elő. Ezt úgy tudták elérni, hogy gyakorlatilag egész évben folyamatosan pörgették az atomot Pakson: a négy atomerőművi blokk átlagosan 91,4 százalékos kihasználtsággal működött, a hármas egy percre sem állt le.

Ennek egyébként az az oka, hogy tavaly átálltak a 12 havi termelési ciklusról a 15 havira, magyarul csak 15 havonta állnak le karbantartásra és üzemanyag-cserére a blokkok, írja a Napi.hu. Ebből pedig az is következik, hogy jövőre nem fogja tudni tartani ezt a tempót az erőmű.

Az tavalyi áramigényen az is dobott, hogy rekordmeleg nyár és rekordhideg tél volt, bár az utóbbinak a hatásai elsősorban 2017-ben látszanak majd.

Az atomerőmű értékesítési árbevétele 174,75 milliárd forint volt 2016-ban az előző évi 173,72 milliárddal szemben, adózás előtti eredményként pedig 18,27 milliárd forintot könyveltek el.

Az erőmű első három blokkja már megkapta az 20 éves üzemidő-hosszabbítási engedélyét - így az egyes blokk 2032-ig termelhet. A négyes blokk szavatossága idén jár le, most folyik az üzemidő-hosszabbítási eljárás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?