CEU: Nem igaz, hogy csak magyar oktatókat küldünk el

2017.02.10. 16:42

Nem igaz az az állítás, hogy csak a magyar származású oktatóktól vált meg a CEU Business School, mint ahogy az sem, hogy a magyarok kevesebb fizetést kapnak külföldi munkatársaiknál - ezt közölte az Indexel a Central European University.

B RKL20161126058
Fotó: Róka László / MTI

Pénteki számában a Magyar Idők írt arról belső forrásokra hivatkozva, hogy a Soros György által alapított budapesti egyetem üzleti karáról az összes főállású magyar oktatót kirúgták, eddig 17 főt. Az egyetem nem tagadta, hogy történtek leépítések, bár pontos számot az elbocsátásokról nem közöltek. Azt viszont határozottan tagadták, hogy származás alapján diszkriminálnának az oktatók között, a Business School átszervezése során külföldi munkatársaktól is megvált a CEU.

A leépítés hátterében az áll, hogy a CEU átalakítja üzleti képzését, amelynek részeként az eddig külön működő Üzleti Iskolát összevonja az egyetem közgazdaság-tudományi tanszékével, az eddig futó nappali tagozatos MBA képzést pedig az idei tanév végén befejezik, mivel az általános menedzsment képzést nyújtó MBA programok vonzereje csökken. A pénzügyi, üzleti analitikai és technológia-menedzsment mesterképzések és az üzleti doktori program folytatódik, az egyetem pedig egy, rögtön egyetem után elkezdhető menedzsmentképzés kialakításán is dolgozik.

Az átalakítás részeként létrejön majd egy új tanszék a 2017 őszén induló tanévtől, az üzleti iskola és a közgazdaság-tudományi tanszék összevonásával. Ez a szervezeti átalakításnak vannak személyi következményei, az egyetem vezetése szerint viszont abban, hogy kitől válnak meg vagy kinek nem hosszabbítják meg a szerződését, a nemzetiség nem játszik szerepet.

A Magyar Idők azt is írta, hogy a külföldi oktatók közel kétszer annyit keresnek az CEU-n, mint a magyar kollégáik, azonban az egyetem szerint ez sem igaz. Ahogy a CEU közleményében írja, "az egyetem oktatóinak és alkalmazottainak fizetését egyetemi rangjuk, képzettségük és tapasztalatuk határozza meg."