Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jó évük volt a magyar szállodásoknak tavaly

2017.02.10. 09:12 Módosítva: 2017-02-10 09:44:50

2016-ban a szálláshelyek összesen 27,7 millió vendégéjszakát regisztráltak, 7 százalékkal többet, mint 2015-ben. Az összes bruttó árbevételük folyó áron 9,1 százalékkal nőtt, és meghaladta a 402 milliárd forintot – derül ki a KSH friss adataiból.

Az év utolsó hónapja különösen jól sikerült éves összehasonlításban, 2016. decemberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 21, a belföldi vendégek által eltöltötteké 8,6 százalékkal emelkedett a 2015-ös szinthez képest. Igaz, a külföldivendég-forgalom nagymértékű növekedésében szerepet játszott a menekültválság miatti alacsony bázis is.

Decemberben a legfontosabb küldő országokból jövő forgalom jelentősen bővült. A legtöbb vendégéjszakát brit és olasz érkezett vendégek töltötték el, 20 illetve 17 százalékkal nőtt esetükben a forgalom. A külföldivendég-éjszakák összesen mintegy hatodát – az egy évvel korábbinál 14 százalékkal többet – a Németországból és az Ausztriából érkező vendégek töltötték el. A szintén jelentős küldő országoknak számító Csehország, Franciaország, Oroszország, Románia esetében 17–58 százalékos vendégéjszaka-növekedést regisztráltak a szálláshelyek.

A teljes tavalyi évet tekintve a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,5 százalékponttal, 56,4 százalékra emelkedett, a 402,4 milliárd forintos bruttó árbevételből 18,6 milliárd forint jött Szép-kártyából. A kártyát 5,3 százalékkal nagyobb értékben használták a magyarok szállás kifizetésére, mint 2015-ben. 

Az idegenforgalom bővülésére a szállodaipar látványosan reagál is fejlesztésekkel, a következő években akár 25 új hotel nyílhat a fővárosban.