Bár mindenről homlokegyenest mást gondolnak, nem harapta le egymást fejét Trump és Trudeau

2017.02.13. 21:30

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök hiába a nemzetközi baloldal sztárja, a 21. századi progresszív liberalizmus legfőbb arca, hétfőn meglepően visszafogott és a körülményekhez képest szívélyes tárgyalást és sajtótájékoztatót tartott Donald Trumppal, aki mind politikailag, mind karakterében nagyjából Trudeau ellentettje.

A szomszédos országok vezetői a nézeteltérések helyett arról beszéltek a Fehér Házban, hogy közös gazdasági érdekeik és céljaik vannak, és együttműködnek az észak-amerikai munkahelyek és jövedelmek védelme érdekében.

Trump ugyanakkor azt is leszögezte, hogy bár "kitűnő kereskedelmi kapcsolatokat" ápol a két ország, ezeken "egy kicsit változtatni kell" majd. 

Az amerikai elnök korábban az olcsó mexikói importra hivatkozva kilátásba helyezte az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) újratárgyalását, amely paktumnak a harmadik tagja Kanada. Ez kisebb riadalmat is keltett a kanadai üzleti körökben, miután az ország exportjának 75 százaléka az Egyesült Államokban köt ki. Trump mostani szavait viszont úgy értékelték, hogy nem kell majd komolyabb sokkra számítani a kereskedelem terén.

A másik vitás kérdés a két vezető között a bevándorlás kérdésében van, Trudeau emiatt többször be is szólt Trumpnak. Ehhez képest viszont elég elég diplomatikusan álltak hozzá a témához a közös sajtótájékoztatón. 

Trudeau azzal kezdte:

a kanadaiak nem azt várják tőlem, hogy idejöjjek, és kioktassam egy másik ország vezetését arról, hogyan kellene kormányoznia.

Azt mondta, jól kibeszélték a bevándorlás kérdését, de Kanada továbbra is fenntartja nyitottságát, és "pozitív példával akar a világ előtt járni". Trump ezzel szemben arról beszélt, hogy hiába akarja országa "nagy, gyönyörű nyitott kapuját" kitárni a világ előtt, "nem szabad beengedni a rossz embereket". 

A kanadai kormányfő Washingtonban egy kerekasztal-tárgyaláson is részt vett Trump lányának, Ivanka Trumpnak a kezdeményezésére, ahol a nők munkahelyi egyenjogúságáról és a nemek közti bérszakadék elsimításáról is beszéltek, ami legalábbis nem az amerikai elnök legerősebb témája.

Ettől függetlenül azért Trudeau washingtoni vizitje is illeszkedik abba a sorba, amit Theresa May brit kormányfő indított, és Abe Sindzó japán miniszterelnök folytatott: mindenki kerüli a vitás kérdéseket, és diplomatikusan viszonyul a nagyszájú Trumphoz, hiszen országaik érdekeit kell képviselniük személyes elveik helyett, az országuk érdeke pedig az, hogy jóban legyenek Amerikával.