Emma
5 °C
10 °C

Úgy néz ki, hogy jön a kenyérdrágulás

2017.02.13. 10:24

A kenyér drágulására lehet számítani az alapján, hogy az utóbbi időben eléggé megnőtt az olaj világpiaci ára – írja a Portfolio a Seeking Alpha cikkére hivatkozva.

Az előrejelzés alapja, hogy a tapasztalatok alapján az olaj árfolyamának emelkedése után nagyjából fél évvel a mezőgazdasági szektorban is drágulás szokott jönni.

Az olaj árfolyama az előző év azonos időszakához képest 34 százalékot emelkedett eddig, a FAO élelmiszer-ipari indexe alapján pedig már a gabonafélék piacán is látszik, hogy elkezdődött a drágulás. A kifejezetten gabonafélékre vonatkozó index januárban 3,4 százalékot erősödött.

Ha a mezőgazdasági termékek áremelkedéséről van szó, akkor a befektetők elsősorban a gabonaféléket célozzák meg, leginkább azért, mert ezekben a legkönnyebb kereskedni: a kukorica, a búza és szójabab a legnépszerűbb termékek.

A Seeking Alpha szerint azok számítanak infláció periódusoknak, mikor az index értéke legalább két számjegyű ütemben növekedett. A múltbeli adatok alapján az ilyen időszakok egy-két évig tartanak.