Erzsébet
1 °C
4 °C

Rosszabb árut visznek a szlovák boltokba a multik, mint Ausztriába

2017.02.14. 16:57

A multinacionális élelmiszergyártók Szlovákiában forgalmazott termékeinek jelentős része rosszabb minőségű, mint az, amit ezek a cégek ugyanolyan márkanév alatt az osztrák piacon értékesítenek - ezt állapította meg a szlovák agrárminisztérium vizsgálata.  A szaktárca a szlovák élelmiszerfelügyelettel (SVPS) közösen végzett vizsgálatakor 22 olyan élelmiszer összetételét hasonlította össze, amelyeket Szlovákiában és Ausztriában is azonos márkanév alatt lehet kapni. Az összehasonlításból kiderült, hogy

a vizsgált élelmiszerek felélnél a gyártók alacsonyabb minőségű termékeket hoztak forgalomba Szlovákiában, mint Ausztriában.

A laboratóriumi körülmények között végzett tesztből kiderült, hogy 

  • a szlovák piacra szánt üdítőkben több tartósítószer és mesterséges édesítőszer volt;
  • a fűszerekben magasabb volt a víztartalom és a törmelékanyag;
  • sajtoknál alacsonyabb volt a szárazanyag arány;
  • a csomagolt teák kevésbé voltak "illatosak és ízletesek", mint az osztrák piacon ugyanazzal a márkanévvel eladott termékek;
  • és hústermékekben pedig kevesebb volt a hús Szlovákiában, mint Ausztriában

A Gabriela Matecná szlovák földművelésügyi miniszter a vizsgálat eredményéről azt mondta, hogy az megerősítette a kormány félelmeit, hogy a multinacionális vállalatok két kategóriába sorolják a fogyasztókat. A miniszter a szlovák sajtónak azt is elmondta, hogy a vizsgálat eredményeit az Európai Bizottság elé fogják terjeszteni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?